www.jurnalul.ro informeaza: Desi multa lume asociaza atacul de cord cu varstele inaintate si perceptia generala este ca mai afectati sunt in general barbatii, chiar si femeile sub 50 de ani trebuie sa fie extrem de atente la semnalele pe care le transmite corpul lor.
Asta pentru ca, mai ales in cazul femeilor, simptomele bolilor cardiace si, in special, ale atacului de cord sunt usor de confundat, adesea cu indigestii sau intinderi musculare. Este bine sa iti faci un control cardiologic, daca ai simtit urmatoarele simptome:
1. Furnicaturi in membre. Daca simti furnicaturi, intepaturi, amorteli intr-unul sau ambele brate sau picioare, poate fi un semn ca ai dormit pe respectivul membru, ca ai un nerv comprimat sau chiar alte probleme musculare sau osoase. Insa, asigura-te mai intai ca aceste furnicaturi nu sunt un semn ca ceva e in neregula cu inima ta. Un medic cardiolog iti poate da raspunsul.
2. Greata si varsaturi. Poate fi vorba de o simpla idigestie. Insa, daca greata e insotita de probleme de respiratie, transpiratie rece si dureri in piept, at trebui sa iti verifici si inima.
3. Batai accelerate ale inimii. Uneori, e greu sa faci diferenta dintre un atac de panica si un atac de cord, pentru ca simptomele sunt aceleasi: transpiratie, accelerarea batailor inimii. Totusi, iata si cateva diferente: in timp ce atacurile de panica se instaleaza dupa un eveniment foarte stresant, brusc si tind sa treaca dupa 5-10 minute, atacul de cord incepe mai incet si dureaza mai mult. Daca simptomele persista, ai face bine sa mergi la Urgente.
4. Dureri de falca. Atunci cand ai dureri in zona falcilor, poate fi vorba despre o afectiune stomatologica.
Insa poate fi si un simptom ascuns al problemelor cardio-vasculare: nervii atasati maxilarului sunt foarte apropiati de cei care pleaca de la inima. Daca durerea e constanta, atunci poate fi vorba de o masea, insa daca apare intermitent si se amplifica atunci cand te fortezi, poate fi legata de o afectiune a inimii.
5. Ameteli. Daca ametesti fara un motiv clar (deshidratare sau un antrenament intens), ar putea fi vorba de faptul ca sangele nu ajunge in cantitate suficienta la inima, mai ales daca pe langa ameteli te mai confrunti si cu probleme de respiratie si transpiratii reci.
6. Oboseala extrema. Daca nu reusesti sa mergi 500 de metri, fara sa te simti obosita, sau sa urci un etaj, fara sa ai nevoie sa te odihnesti, e un semn ca sangele nu circula spre si dinspre inima asa cum trebuie. Un medic cardiolog poate sa iti spuna daca este cazul sa te tratezi.