Ziarul Financiar informeaza : Cele 8 noutati ale Windows 8 care vor revolutiona sistemul de operare

Windows 8 va aduce cea mai importanta schimbare din istoria sistemului de operare creat de Microsoft dupa lansarea Windows 95. Atunci a fost introdus butonul Start, taskbar-ul si alte utilitati care au devenit o obisnuinta acum. Dar Windows 8 merge mai departe, scrie Information Week.
Utilizatorii vor putea renunta la versiunea Explorer a interfetei si vor putea lucra in modul Metro, care va transforma PC-urile in tablete sau smartphone-uri de mari dimensiuni. Vor fi multe noutati, dar iata care sunt cele mai importante.

1. Live Tiles

Imprumutat de la Windows Phone, Live Tiles inseamna portiuni ale ecranului care vor arata informatii in timp real, precum numarul de mesaje noi din surse ca retelele de socializare sau e-mail-ul. Modul Metro a fost conceput tinand seama in primul rand de folosirea sistemului de operare pe gadget-uri cu touchscreen si arata faptul ca Microsoft a vrut sa faca din Windows 8 un sistem de operare care sa functioneze bine atat pe tablete, cat si pe PC-uri.

2. Pornire mai rapida

Microsoft stie ca doar cu Metro si Live Tiles nu va reusi sa faca din Windows 8 un jucator important pe piata tabletelor. Are nevoie de un timp de pornire mult mai scurt decat variantele precedente. Microsoft promite ca Windows 8 va porni in opt secunde sau chiar mai putin.

3. Mai putine restartari

Windows 7 le ofera utilizatorilor un numar de optiuni pentru a primi notificari despre update-uri si a le instala. Acestea se pot instala automat sau utilizatorul va fi anuntat de aparitia lor. Toate aceste optiuni vor ramane si la Windows 8, dar cu o mare diferenta. Utilizatorilor li se va cere sa isi restarteze calculatoarele o singura data pe luna, cu o singura exceptie: update-urile de securitate importante.

4. Pornire sigura

Intr-o era a inmultirii atacurilor hackerilor si a furturilor de date, pornirea sistemului de operare nu trebuie sa fie doar rapida, ci si sigura. Avand acest lucru in minte, Microsoft a dezvoltat un proces de pornire numite Secure Boot, care este facut astfel incat sa previna infectarea computerului in timpul pornirii sistemului si inainte ca Windows sa laseze toate aplicatiile de securitate.

5. Wi-fi imbunatatit

Microsoft spune ca va integra in Windows 8 tehnologii care le pot permite utilizatorilor sa acceseze o retea wi-fi intr-o secunda. Pentru comparatie, Windows 7 are nevoie in medie de 12 secunde pentru conectare. Acest lucru va fi posibil pentru ca preferintele utilizatorului si datele de securitate vor fi stocate mai eficient, iar atunci cand computer-ul porneste, adaptorul wi-fi va avea deja toate informatiile de care are nevoie.

6. Buton de resetare la starea initiala

Microsoft vrea ca PC-urile sa se comporte la fel ca electrocasnicele precum televizoarele, care au un buton de resetare la starea in care au iesit din fabrica ce poate fi folosit in cazuri de urgenta. Windows 8 va avea o functie prin care sunt sterse toate datele personale, aplicatiile si setarile de pe un PC si va reinstala sistemul de operare de la zero. Activarea modului "refresh" va permite reinstalarea sistemului de operare, dar fara stergerea datelor personale, a majoritatii setarilor si a aplicatiilor.

7. Copy shop

Windows 8 va veni cu cateva aplicatii pentru un management mai usor al fisierelor, in special atunci cand se copiaza un numar mare de fisiere. O noua fereastra le va permite utilizatorilor sa vada toate transferurile de date ce au loc, directorul sursa al acestora si cel destinatie si procentul la care se afla transferul. De asemenea, fiecare transfer in parte va putea fi oprit, suspendat sau repornit independente de celelalte.

8. Va rula pe computere cu aceleasi specificatii ca pentru Windows XP

Probabil cea mai importanta caracteristica a Windows 8 este ca utilizatorii nu trebuie sa aiba echipament scump pentru a putea folosi noul sistem de operare. Fiind creat pentru a putea fi folosit si pe tablete, Windows 8 nu va cere foarte multe resurse, asa ca toate computerele pe care ruleaza Windows XP vor putea folosi si Windows 8.