HotNews informeaza : Un fenomen Wi-Fi in Romania? In tara apar tot mai multe zone de acces gratuit la internet wireless
In urma cu doi ani, 211 puncte de acces gratuit la internet de banda larga (hotspot-uri - Wi-Fi) au fost instalate in zone publice din Romania, de catre SNR si Romtelecom cu bani publici. Autoritatile promiteau inca 300 de hotspoturi pana la sfarsitul lui 2010, dar nu s-a mai auzit nimic. In statistici, anul trecut in tara erau in total 1050 de hotspoturi. In acest an, RCS&RDS si-a dezvoltat o retea Wi-Fi care a ajuns la peste 400 de hotspoturi in tara, prin care internetul poate fi accesat gratuit de proprii abonati. Orange a lansat o retea Wi-Fi moderna in Centrul Vechi din Bucuresti, unde internetul poate fi momentan accesat gratuit de oricine are un telefon performant, iar pana la sfarsitul acestui an tot orasul Mangalia ar urma sa fie acoperit de internet wireless gratuit, dupa un model deja implementat in Roman.
In luna martie 2010, Ministerul Comunicatiilor a facut public un bilant al zonelor cu acces gratuit la internet din bani publici. Alte 300 de hotspot-uri erau promise pana la sfarsitul lui 2010:
"(...) Anul trecut (n.a in 2009) au fost instalate in total 211 hotspoturi, dintre care 75 la interior - in primarii, aule, biblioteci - si 136 la exterior (parcuri, centre istorice, pasaje pietonale), investitia fiind de 590.000 de lei fara TVA. Pentru cele 211 hotspoturi, MCSI va asigura fluxul de Internet pana la sfarsitul lui 2010, cu posibilitatea de prelungire pe doi ani. Pentru urmatoarele 300 de hotspoturi care vor fi instalate in 2010 se estimeaza o investitie de 923.000 de lei fara TVA, fluxul de internet fiind asigurat de catre MCSI timp de un an de zile", se arata in comunicatul Ministerului Comunicatiilor (MCSI) de la acel moment.
Nu s-a mai auzit insa nimic, iar contactati de HotNews.ro oficialii MCSI lasa de inteles ca nici nu se vor mai face prea curand alte investitii.
• "Nu au mai fost alocati bani pentru alte hotspot-uri. De asemenea, din martie 2010 pana in prezent, nu au mai fost instalate alte hotspot-uri. Pana in prezent, nu s-a luat o decizie in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru crearea de noi hotspot-uri gratuite si in alte localitati, fiind intr-un proces de analiza a eficientei acestora", declara Simona Helesteanu, consilier al ministrului Comunicatiilor.

Internet Wi-Fi: Avantaje pentru utilizatori

Principalul avantaj al acestor solutii de acces la internet este faptul ca ele permit conectarea la internet in spatii publice diverse, in regim nomadic. Furnizorii locatiilor de acces la internet de tip Wi-Fi hotspot pot asigura accesul utilizatorilor atat in mod gratuit (aceste hotspoturi sunt puse la dispozitie, de regula, de catre autoritatile publice centrale sau locale), cat si pe baze comerciale (acestea sunt puse la dispozitie, de regula, de catre furnizorii de servicii de acces la internet). In functie de anumiti factori, cum ar fi modalitatea de tarifare, capacitatea echipamentelor instalate de catre furnizorul hotspotului respectiv, terminalele utilizate de catre utilizatori sau numarul de utilizatori conectati simultan, conectarea la un hotspot Wi-Fi poate oferi parametri de calitate superiori altor modalitati de conectare disponibile in locatii publice, cum ar fi conexiunile mobile de acces la internet.
Sursa: ANCOM

Contractul prin care Romtelecom a implementat cu bani publici cele 200 de hotpoturi a expirat la sfarsitul anului trecut, au precizat pentru HotNews.ro oficialii operatorului.