Preturile pentru detinerea unui site pe Internet au scazut in ultima perioada considerabil. Daca in urma cu cativa ani aveai nevoie de o mica avere pentru a deveni proprietarul unei pagini web, astazi preturile au scazut foarte mult, ajungandu-se la sume de 50-100 RON pe luna (fara TVA) pentru inchirierea unui astfel de site. Mai precis este vorba despre companii romanesti de IT care in schimbul a numai 100 RON pe luna ofera un site de 200 Mb gazduit si chiar elaborat dupa preferintele beneficiarului. Costurile totale ale unui astfel de proiect nu depasesc 15-16 milioane de lei vechi, in timp ce in urma cu vreo 4 ani numai conceptia site-ului costa minim 1000 de euro, fara a mai lua in consideratie si taxa pentru gazduirea paginii de web respective.

Oferta unor companii specializate in constructia si inchirierea de site-uri a devenit deosebit de tentanta. Astfel, pentru numai 100 RON pe luna (fara TVA) se asigura un site construit dupa indicatiile clientului la care se adauga numeroase alte optiuni gratuite. Printre avantajele inchirierii unui astfel de site se numara punerea la dispozitie a numeroase module cum ar fi carte de oaspeti, comentarii, inregistrare utilizatori, blog, forum, anunturi, chat, galerie foto, galerie video, contor personal trafic, precum si un numar nelimitat de imagini. Toate aceste "ingrediente" au rolul de a spori atractivitatea site-ului si de a creste considerabil numarul de vizitatori. Acest aspect nu poate decat sa sporeasca beneficiul detinatorului site-ului cu pricina, avand in vedere ca afacerile pe internet au devenit din ce in ce mai profitabile in detrimentul celor clasice. In plus, cei care inchiriaza website-ul mai promit si asistenta tehnica completa, optimizarea site-ului pentru a fi usor de accesat pe internet, precum si promovarea respectivei pagini web, prin bannere publicitare, in reteaua proprie a companiilor de IT. Insa cel mai mare avantaj financiar pentru client este faptul ca toate cheltuielile pentru constructia, programarea si design-ul site-ului vor fi suportate de catre compania ce inchiriaza website-ul cu pricina.

Afacerile de nisa, ultimul racnet in materie de business pe Internet

Costurile scazute ale unor astfel de proiecte conduc la nivele foarte ridicate ale profiturilor obtinute din afacerile promovate prin intermediul internetului. Deja sunt la moda si in Romania afaceri "traditionale" pe internet cum ar fi magazinele virtuale, agentiile imobiliare detinatoare de site-uri, agentiile matrimoniale etc. Mai nou, au aparut o serie de afaceri de nisa pe internet care se adreseaza unui public mai special. Este vorba despre comercializarea de materiale (carti, brosuri, CD-uri etc.) dedicate unui numar relativ redus de persoane interesate de domenii mai aparte cum ar fi astronomia, cresterea reptilelor, a strutilor etc. Cu toate ca aparent o astfel de afacere nu ar avea nici un succes din cauza numarului scazut de potentiali clienti, realitatea dovedeste ca internetul este singurul loc unde astfel de persoane pot gasi materialele care ii intereseaza si care, de regula, nu sunt comercializate prin sistemul clasic al magazinelor. Insa avantaje din detinerea unui website au si companiile producatoare, produsele acestora beneficiind astfel de un instrument de promovare deosebit de puternic, in conditiile in care numarul utilizatorilor de internet creste de la un an la altul.