V-ati gandit vreodata cum ve-ti interactiona cu calculatorul in viitor, dupa ce era banalului mouse a luat sfarsit? Raspunsul se afla deja printre noi de ceva timp sub forma unei tehnologii interesante care primeste imbunatatiri tot mai des.
Doi cercetatori de la Universitatea Stanford, studentul Manu Kumar secondat de profesorul Terry Winograd, au dezvoltat o tehnologie de control al cursorului de pe ecran doar cu privirea. Cei doi au creat o interfata software facila, denumita EyePoint, care se foloseste de hardware-ul special de detectare a miscarii ochiului, deja existent. Ansamblul hardware / software permite utilizatorului ei sa execute diferite actiuni cum ar fi sa miste cursorul pe ecran sau sa navigheze pe site-uri web. Totul se intampla doar prin detectarea miscarii ochiului si apasarea unei taste, pentru selectarea tipului de functie ce se doreste a fi controlata.
Tehnologia exista deja de ceva vreme pe piata insa era adresata doar persoanelor cu deficiente carora mouse-ul nu le e de folos. Acum este oferita publicului larg si, ca mai toate tehnologiile noi, si aceasta are un pret pe masura: 25.000$. Valoarea ridicata se datoreaza in special sub-componentei hardware alcatuita dintr-un computer special, o camera high definition si senzori infrarosii. Camera detecteaza miscarea pupilei in timp ce senzorii infrarosii se focalizeaza pe cornee, care este fixa.