Principalii operatori de telefonie mobila din Romania (Orange, Vodafone si Cosmote) au facut retusari fine asupra abonamentelor, asa incat actualii abonati, dar mai ales potentialii clienti, merita sa faca o trecere in revista si sa cantareasca noile oferte.
Alegerea este departe de a fi una usoara, prin prisma numarului mare de posibilitati, dar si astrategiilor diferite pe care merg Orange, Vodafone si Cosmote.
Spre exemplu, Orange mizeaza pe abonamente orientate catre preferinta majora a unui client: Delfin pentru cei care vorbesc mult, respectiv "Pantera" pentru cei care vor sa stea pe Internet.
Vodafone are si ea un plan interesant: multe minute si mesaje la abonamente mici, dar care se scad unele din altele (ex: 500 de minute si mesaje, nu 500 de minute si 500 de mesaje).
Cosmote pluseaza la minute si mesaje in retea, insa oferta in afara retelei si cea de Internet este foarte slaba.
Alegerea unui abonament devine si mai dificila in contextul in care luam in considerare cartelele prepay, ce nu creeaza nicio obligatie contractuala, dar care ofera facilitati comparabile cu abonamentele. In aceste conditii, ne punem intrebarea daca merita sau nu sa ne mai "legam" strans de operatori.
La o privire de ansamblu, observam ca operatorii mizeaza pe foarte multe minute si SMS-uri in retea, in schimb sunt foarte zgariciti cand vine vorba de pachetele de Internet incluse in abonament.
Fara sa luam in calcul extraoptiunile, noile abonamente includ trafic pe mobil limitat la 500 MB. Exceptie fac contractele in valoare de peste 80 Euro, incheiate pe cel putin un an.
In ziua de azi, cand timpul petrecut pe Internet depaseste cu mult apelurile de voce, putem spune ca politica operatorilor este una speculativa. Se fac bani seriosi din traficul de date, dar la inaintare sunt scoase tot serviciile de voce si mesagerie. Mii de minute si SMS-uri se reporteaza de la luna la luna, iar abonatii platesc extra pentru traficul de Internet, fie prin alegerea unor extraoptiuni, fie (mai rau), prin taxarea la MB.
Spre exemplu, cine trimite 2000 de SMS-uri lunar (echivalentul a aproximativ 67 de mesaje zilnice)t Dar cati dintre noi se zbat la limita cu traficul de Internet, cei 500 MB (in cazurile fericite) fiind insuficienti pentru utilizatorii de smartphone-uri performante, a caror putere se apropie de cea a unui laptopt

(Sursa : it.bzi.ro)