Managerul general al companiei Brinel, Marcel Borodi, a declarat ca sectorul de IT&C poate produce peste patru ani chiar si 20% din PIB. Acesta a incurajat Guvernul Romaniei sa finanteze sectorul de solutii IT deoarece costurile sunt mici, iar profitul si reducerile de cheltuieli pot fi importante in perioada crizei economice. "Avem printre cele mai mari rate de informaticieni si specialisti certificati pe cap de locuitor. Daca toata aceasta capacitate a tarii este folosita inteligent mai ales in perioadele acestea, se va ajunge la o crestere a PIB-ului, aferent IT&C-ului, care deja este de aproximativ 10 la suta. Acesta ar putea ajunge, intr-un ciclu de planificare europeana, pana in 2013, la 15-16%, iar investitiile pe un loc de munca in IT sunt mai mici decat in alte domenii", a afirmat Borodi, citat de NewsIn. Managerul general al Brinel a mai afirmat ca investitia pe un loc de munca in domeniul IT este de 2.500-3.000 de euro, iar "return-ul" poate sa fie peste 50-60.000 de euro pe an.

Autoritatile locale si centrale trebuie sa demareze proiectele din domeniu

Reprezentantul firmei de IT clujene sustine ca autoritatile locale si centrale ar putea ajuta sectorul de servicii informatice dand drumul la proiecte. "Noi credem ca administratia locala sau centrala ne-ar putea ajuta dand drumul la proiecte", a precizat managerul Brinel. "Avem nevoie de investitii tangibile, drumuri, infrastructura, aeroport si toate celelalte, dar cu o investitie mai mica si mai rapid facuta in partea de solutii informatice, se reduc costurile, cele din administratia publica, din viata companiilor si, reducandu-se acestea, mai ales in perioada de criza economica, creste eficienta", a mai spus reprezentantul Brinel. O investitie in IT poate reduce cu mult costurile administratiei locale, sustine Borodi. Videoconferintele scad costurile deplasarii, se pot face economii la licitatii, la partea de comunicare sau, in general, a costurilor unor administratii publice locale, prin externalizarea serviciilor IT, a spus el.

Borodi: Firmele din vestul Europei prefera Romania ca partener de solutii IT

Acesta a adaugat ca si firmele din vestul Europei prefera Romania ca partener de solutii IT. "Am discutat cu un partener din Anglia care considera ca suntem mai potriviti pentru ei decat cei din India. A spus ca daca o firma vrea volum merge in India, dar pentru serviciile IT, dezvoltarea soft si pentru suportul pe care firmele romanesti il pot oferi activitatii, prefera sa lucreze cu ele", a explicat Marcel Borodi. El sustine ca Romania inca nu stie sa isi valorifice potentialul din IT. Brinel si-a inceput activitatea in anul 1991 in Cluj-Napoca si este in prezent unul dintre principalii furnizori romani de solutii informatice la cheie, prin integrarea de software, hardware si comunicatii si oferirea unui pachet complet de servicii. Compania s-a impus pe piata locala si ca producator de calculatoare, dezvoltator si implementator de aplicatii software pentru managementul afacerilor. Compania isi desfasoara activitatea in sediul central din Cluj-Napoca si in birourile din Bucuresti, Timisoara, Sibiu si Oradea, avand o echipa formata din profesionisti in diverse tehnologii.