Una dintre tehnologiile de baza ale Internetului, fara de care acesta nu ar exista, este IP-ul. Pe numele sau lung, Internet Protocol, acesta reprezinta un sir de 12 numere format din patru grupuri de cate trei cifre. Practic, fiecare calculator (retea de calculatoare) care are/au acces la Internet are/au un IP unic. Din pacate fiecare grup accepta doar numere de la 1 la 255, iar cateva sunt rezervate pentru retelele interne.

Ultimele analize arata ca IP-urile sunt pe terminate, ceea ce inseamna ca daca nu se face trecerea la urmatoarea versiune a tehnologiei, dezvoltarea Internetului se va opri, iar multi utilizatori nu vor avea acces la acesta. Actualul standard este IPv4 si suporta aproape 4.3 miliarde de adrese unice, dar urmatorul este deja conceput si implementat in Windows Vista, IPv6.

Totusi, trecerea la viitorul standard numai usoara nu este, dar trebuie facuta pana in 2010, an cand se preconizeaza ca IP-urile actuale se vor epuiza. Informatia provine de la ARIN (The American Registry for Internet Numbers) care recomanda trecerea cat mai rapida la IPv6.

(www.theinquirer.net)