Intr-unul din articolele zilelor trecute va prezentam modelele high end ale viitoarei serii de chipuri grafice R600 de la AMD. Iata ca, nu a trecut prea mult timp si, pe Internet (www.theinquirer.net), au aparut deja primele informatii legate de procesoarele gamelor mainstream si entry level ale familiei R600. Acestea doua sunt cele care ii intereseaza in special pe utilizatori, fiind mai accesibile ca pret. De asemenea, zona mainstream este considerata principala aducatoare de profit din domeniul chip-urilor grafice.

Nucleul gamei de mijloc se ascunde sub codul RV630 si va include initial doua modele: X2600XT, respectiv X2600Pro. Primul dintre ele va lucra din cate se pare la 650MHz si va fi incorporat pe placi video dotate cu 256 MB de memorie GDDR3 tactati la 1600 MHz. Varianta Pro va avea frecventele ceva mai reduse, in medie cu 100-200 MHz pentru nucleu si memorii. Cele doua modele de placi vor ocupa zona de pret cuprinsa intre 150-250 $. In Romania, X2600XT este posibil sa ajunga la un pret de aproximativ 800 lei.

Ca si in cazul familiei precedente de procesoare grafice AMD (ATI la cea vreme), X1000, si de data aceasta gama cea mai de jos va fi reprezentata initial de trei modele, toate ascunse sub codul RV610. Cea mai rapida dintre ele, X2300XT, va fi cea apropiata ca specificatii tehnice de modelele mainstream. Frecventele de lucrul ale nucleului si memoriilor vor fi 650 MHz, respectiv 1400 MHz, diferentele fiind date de numarul de unitati de procesoare, 32, de doua ori mai putine ca in cazul seriei X2600. Urmatoarele doua modele entry level vor purta terminatia Pro, respectiv LE si vor avea evident frecvente mai mici, ocupand zona de pret de sub 100$.

Cum toate modelele prezentate mai sus au nucleul bazat pe R600 vor dispune astfel de suport complet pentru instructiunile Directx 10 introduse odata cu Windows Vista. Primele jocuri care vor suporta noul API de la Microsoft sunt programate sa apara in decursul acestui an, insa numarul lor nu va fi prea mare.