AmosNews: Romania nu va ratifica ACTA

Premierul Victor Ponta a declarat, Miercuri, in cadrul conferintei RoNewMedia 6.0, ca Romania nu va ratifica tratatul anti-piraterie ACTA.
Ponta a spus ca Guvernul Romaniei nu va ratifica ACTA pana cand Parlamentul European nu va adopta modificari ce garanteaza viata privata.
Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute (ACTA) a fost semnat de statele Uniunii Europene, printre care si Romania, la inceputul anului, in cadrul unui eveniment desfasurat in Japonia. Anterior el fusese semnat, pe 1 octombrie 2011, de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda si Statele Unite.
Scopul ACTA este de a combate comertul cu bunuri contrafacute si pirateria informatica, insa oponentii sai sustin ca lasa loc unor abuzuri legate de libertatea si dreptul la viata privata ale cetatenilor.
ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor.