Agentia.org informeaza : Robert Noyce, inventatorul primului circuit integrat planar, sarbatorit de Google la 84 de ani de la nastere
In anul 1959, inventatorul Robert Noyce, care ulterior a devenit unul dintre fondatorii companiei Intel, a creat primul circuit integrat planar pe baza de siliciu, dupa ce in prealabil (12 septembrie 1958 - zi celebrata de Texas Instruments) fusese folosit germaniul de catre Jack Kilby.
Inventia lui Robert Noyce consta dintr-un circuit electronic complet, aflat in interiorul unui mic cip de siliciu - si a contribuit la revolutionarea industriei semiconductorilor din Silicon Valley. Aproape toate circuitele integrate fabricate in prezent utilizeaza o forma sau alta din tehnica de productie a lui Noyce.
Circuitele integrate sunt utilizate acum pentru orice, de la computere, automobile si televizoare pana la playere muzicale, telefoane celulare si aparatura electrocasnica.
Exista chiar si felicitari care contin asa ceva. Fara inventia lui Robert Noyce (12 decembrie 1927 - 3 Iunie 1990), nenumarate produse, procese, servicii si dispozitive pe care le folosim in prezent ar fi fost imposibil de realizat, caci circuitele electronice ar fi si acum alcatuite din componente diferite, care ar ocupa prea mult spatiu, ar consuma prea multa energie si ar fi prea putin fiabile pentru a fi practice, scrie infobit.ro.
Google isi schimba din nou logoul de start pentru a omagia de data aceasta pe Robert Noyce, inventatorul primului circuit integrat planar pe baza de siliciu. Cel mai mare motor de cautare il omagiaza astfel pe celebrul tehnician la 84 de ani de la nastere.
Robert Noyce s-a nascut in Burlington, Iowa in 1927 si-a dovedit din tinerete abilitatile de inventator, reusind sa construiasca la varsta de doar 12 ani un avion compact cu care a planat de pe acoperisul colegiului la care studia.
Absolvent al faimosului Massachusetts Institute of Technology, Robert Noycea fost mereu un vizionar. Simtind impactul pe care urma sa il aiba inventia sa, acesta a fondat in 1968 impreuna cu Gordon Moore o mica companie pe care azi o cunoasteti sub numele de Intel. Si-a folosit de asemenea influenta pe care o avea in Silicon Valley pentru a ajuta nenumarati tineri ambitiosi care doreau sa isi lanseze propriile afaceri in domeniul IT, iar influenta sa in acest sector i-a adus porecla de "primarul din Silicon Valley", noteaza connect.ro

Robert Noyce a murit pe neasteptate, in urma unui atac de cord pe 3 Iunie 1990, in locuinta sa din Austin, Texas. la varsta de 63 de ani.
Noyce a obtinut 16 brevete, printre care amintim: Medalia Nationala de Stiinta, Medalia Nationala pentru Tehnologie, IEEE Medalia de Onoare si Premiul Draper Charles al Academiei Nationale de Inginerie.
"Robert Noyce a creat ceea ce a devenit ulterior procesul standard de productie pentru fabricarea circuitelor integrate pe wafere de siliciu", a declarat Justin Ratner, Intel Senior Fellow si Chief Technology Officer. "Fara ideea lui Noyce de a crea un circuit integrat planar pe baza de siliciu, omenirea nu ar fi ajuns in punctul unde se afla astazi. Circuitele integrate pe baza de siliciu sunt intrebuintate in aproape toate echipamentele electronice si se poate spune cu adevarat ca ele au revolutionat lumea produselor electronice."
Intel este un producator american de circuite semiconductoare de calculator. Intel a fost fondata in 1968 precum NM Electronics de Gordon Moore si Robert Noyce (foto), inventatorii de circuit integrat, pentru fabricarea la scara larga de circuite integrate
La inceputul anilor 1970, compania a prezentat cele mai puternice cipuri semiconductoare cunoscute atunci, care au inlocuit miezurile magnetice utilizate anterior in memoriile calculatoarelor. IBM a ales sa foloseasca microprocesorul 8088 in primul sau calculator personal, si astfel microprocesoarele Intel au devenit standard pentru toate aparatele de tip PC, scrie placivideoati.info.
Desi alti producatori au dezvoltat in cele din urma microprocesoare compatibile cu cele de la Intel, acestia au continuat sa domine aproape 80% din PC-uri. Misiunea celor de la Intel este sa creeze si sa extinda tehnologia de calcul pentru a conecta si imbogati viata consumatorilor.