Google si-a schimbat, miercuri, logoul pentru a marca 172 de ani de la nasterea pictorului francez Paul Cezanne, in locul cunoscutului logo al motorului de cautare fiind publicata o pictura cu natura moarta (foto), realizata in stilul postimpresionist al artistului.
Cezanne a fost un pictor francez, considerat in prezent cel mai mare inovator al picturii la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Reducerea perspectivei la valorile termice ale culorilor si directa sa referire la formele geometrice au facut ca pictura lui Cezanne sa reprezinte puntea de trecere de la impresionism spre cubism, prima perioada a acestei a doua orientari fiind numita de catre unii teoreticieni ai artei "faza cezanniana".
Opera lui Cezanne, sinteza ideala a reprezentarii naturaliste, marcheaza cu pregnanta evolutia artei moderne, al carei limbaj o revolutioneaza in directia unor experiente neasteptate.
Pictura lui Cezanne a avut un urias impact asupra artei secolului al XX-lea, incluzand si arta abstracta. Chiar din timpul vietii sale, contemporanii incearca sa-i fructifice experienta. Mult ii datoreaza Vincent Van Gogh si Paul Gauguin. Acesta din urma ii cumpara de altfel numeroase lucrari. Simbolistii, prin Maurice Denis, vad si ei in Cezanne pe unul dintre maestrii lor.
"Cezanne este maestrul nostru, al tuturor", marturisea Henri Matisse.
Pablo Picasso stie cat ii datoreaza inaintasului sau, al carui mostenitor credincios este fara indoiala. Dupa moartea lui Cezanne, el picteaza in scurt timp, in 1907, tabloul "Domnisoarele din Avignon", care este in acelasi timp un omagiu fata de pictura "Les grandes baigneuses" a predecesorului sau.
Google isi schimba frecvent logoul pentru a marca evenimente speciale din cultura mondiala.