Intr-o perioada in care domeniul telefonelor mobile este sufocat de noi aparitii si prezentari, poate si datorita targului 3GSM de la Barcelona, Nokia prezinta Communicator E90, ultimul venit in cadrul gamei business al producatorului finlandez. Seria Communicator de la Nokia s-a aflat intotdeauna cu o treapta mai sus fata de tot ceea ce oferea concurenta, iar noul model nu face exceptie. E90 poate fi considerat un adevarat notebook daca nu se i-au in vedere dimensiunile care se afla intre cele ale unui computer portabil de 10" si un telefon slim. E90 pastreaza forma si facilitatile seriei. Ca si la modelele precedente, dimensiunile sunt un pic cam mari pentru un telefon mobil, dar asta se datoreaza tastaturii QWERTY slide-in, foarte utila pentru introducerea rapida de text, domeniul business fiind unul in care timpul este esential.

Punctul forte al lui E90, asa cum ii sugereaza si numele, este comunicarea. Incorporeaza cele mai rapide si la moda facilitati de comunicare fara fir: 3G HSDPA, Wireless LAN 802.11g si Bluetooth, dar si suport USB2.0. Telefonul este construit pe baza sistemului de operare Symbian si a platformei S60 si are integrat modul GPS sustinut de o aplicatie cu harti proprietara Nokia. Ecranul de 4" ofera o rezolutie de 800x352 pixeli la o adancime de culoare de 24 de biti. Nu ii lipsesc cele doua camere digitale necesare unui veritabil telefon 3G: una de 3.2MP cu autofocus si cealalta pentru efectuarea apelurilor video. Facilitatile multimedia nu lispesc din E90: tuner radio FM, player audio si video.

Cei care vor sa si-l achizitioneze vor trebui sa mai astepte putin, E90 Communicator fiind programat sa apara intre 1 Martie si 1 Iulie la un pret normal pentru un astfel de echipament, 800$.