Logoul Google de astazi, 20 martie 2012, prin care sarbatoreste echinoctiul de primavara, sugereaza ca primavara isi intra in drepturi.
Luna martie aduce primavara. Din punct de vedere astronomic, anotimpul florilor incepe la 20 martie, ora 07:14 minute, odata cu echinoctiul de primavara, atunci cand longitudinea astronomica a acestuia revine la valoarea de zero grade.
Echinoctiul reprezinta momentul in care ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pamant, datorita faptului ca Soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se afla pe ecuatorul ceresc.
Echinoctiul are loc de doua ori pe an. Prima data atunci cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca sudica in cea nordica, in jurul datei de 21 martie, iar al doilea echinoctiu al anului este atunci cand soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica, in jurul datei de 23 septembrie.
Termenul echinoctiu provine din latinul æquinoctium, prin combinarea lui æquus (egal) cu nox, noctis (noapte). Aceasta, pentru ca la echinoctiu ziua si noaptea au durate egale.
Echinoctiul de primavara (sau vernal) descrie echinoctiul de martie in emisfera nordica, in timp ce echinoctiul de septembrie pe cel din emisfera sudica.