It.bzi.ro : Lentile de contact cu ecran LCD, un alt mod de a vedea lumea

Lentilele de contact care isi schimba aspectul si te pot face sa vezi lucruri care nu se afla in fata ta erau intalnite pana de curand doar in filme SF, unde isi demonstrau potentialul oferind purtatorului informatii utile despre obiectele aflate in campul vizual, sau afisand o interfata 3D interactiva pentru unPC sau smartphone ultra-sofisticat.
Multumita progreselor facute in tehnologia ecranelor LCD de catre o companie numita Centre of Microsystems Technology, aceasta inventie are sanse mari sa devina realitate in viitorul apropiat. Noile lentile de contact, demonstrate deja cu un prim prototip functional, contin in structura lor o matrice LCD flexibila, modelata dupa forma lentilei de contact. Motivul pentru care compania producatoare a ales tehnologia LCD in loc de OLED este o limitare a celei din urma cu privire la suprafata efectiva ce poate fi alocata pentru afisarea de imagini. Tehnologia LED nu permite decat folosirea unei portiuni restranse din suprafata lentilei, in timp ce cu o matrice LCD poate fi acoperit intreg campul vizual, oferind purtatorului o experienta mult mai imersiva.
Problema este ca tehnologia ecranelor cu cristale lichide este aplicabila in mod normal pe suprafete rigide sau semiflexibile, ce nu rezista procesului de modelare necesar pentru formarea unei lentile de contact. Limitarea a fost in cele din urma depasita cu ajutorul unor noi tipuri de polimeri electroconductivi, ce rezista mult mai bine procedeului de modelare.
Pe suprafata de afisare acum suficient de mare pentru a umple intreg campul vizual, cercetatorii pot acomoda un numar variabil de pixeli. Spre exemplu, daca se opteaza pentru formarea unui singur pixel care sa acopere intreaga suprafata utila este obtinuta o lentila de contact cu transparenta variabila, care la aplicarea unui mic impuls electric reduce din lumina ambianta perceputa, efectul fiind similar unor ochelari de soare cu intensitate reglabila.
Daca in schimb se opteaza pentru ingramadirea a cat mai multi pixeli cu putinta, lentila de contact se transforma intr-un veritabil ecran LCD, capabil sa redea imagini detaliate care se suprapun peste campul vizual obisnuit, efectul perceput fiind similar unui display OSD afisat pe ecranul televizorului, atunci cand accesam sistemul de meniuri sau ajustam volumul sonor.
Un posibil efect cu utilitate pur cosmetica este schimbarea culorii irisului dupa bunul plac. In mod ideal, cei care poarta aceste lentile de contact va putea avea ochi verzi, albastrii, rosii sau de un negru intens cu o simpla apasare de buton pe un accesoriu de forma unui breloc.
Pentru a demonstra potentialul noilor lentile de contact, echipa de cercetatori a creat un prototip functional. Pentru moment, matricea LCD incorporata in structura lentilelor poate reda doar forme simple, ce sunt usor vizibile pe suprafata transparenta.
Odata cu perfectionarea tehnologiilor aflate in spatele acestui nou tip de lentile de contact, aplicatiile potentiale sunt foarte interesante. Spre exemplu, crearea unui produs cu functionalitate similara ochelarilor inteligenti de la Google, dar care poate fi purtat oricand si oriunde, fara a atrage priviri curioase de la cei din jur.
Daca lentilele de contact cu ecran LCD vor transforma dispozitivele smartphone cu ecran mare in accesorii demodate sau chiar ridicole in viziunea tinerilor de peste cativa ani ramane de vazut. Pana atunci, cercetatorii responsabili cu acest proiect mai au de trecut cateva obstacole, cum ar fi sa afle daca imaginile afisate la o distanta atat de mica de retina pot fi vazute si interpretate corect de