Mediafax informeaza: "Google: Nu noi am ucis industria ziarelor".
Krishna Bharat, inventatorul si CEO al Google News, a declarat că nu crede că Google a ucis industria ziarelor, ci considera ca ajuta la salvarea presei scrise, informeaza theaustralian.com.au.
Inventatorul Google News, serviciul care aduna articole din sute de ziare online din intreaga lume, a fost acuzat de uciderea industriei ziarelor tiparite.
Analistii industriei sunt de parere ca inventarea Google News in 2002 a accelerat impactul internetului asupra ziarelor si a condus la o scadere accentuata a tirajelor din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.
Totusi, Bharat a declarat ca Google News nu este vinovat de faptul ca ziarele ofera gratuit continuturi pe internet. El a mai subliniat ca ziarele publicau gratuit continuturi online cu mult inainte de crearea Google News.
"Mica Publicitate disparuse cu mult inainte sa aparem noi. Nu noi am provocat asta. Adevarul este ca internetul este gratuit, sustinut de publicitate", a mai spus Bharat.
De asemenea, el a mai precizat ca Google a incercat sa colaboreze cu grupuri de presa pentru a le ajuta sa scoata bani din continuturile pe care le publica pe internet. Aceasta include si taxele de acces la versiunile online ale ziarelor, pe care internautii trebuie sa le plateasca pentru a accesa continuturile digitale ale unei publicatii, pe modelul Financial Times sau Wall Street Journal.
Pe de alta parte, numarul de abonamente la ziare a scazut dramatic in Statele Unite, dar si in Marea Britanie.