Dupa cum se stie, fiecare calculator conectat la Internet are atribuit un numar, denumit IP (Internet Protocol). Standardul actual, IPv4, presupune utilizarea a patru grupuri de cate trei numere fiecare, cuprinse intre 1-255. Combinatii sunt multe (cel putin asa se credea la inceputul Internetului), iar unele clase (grupuri) de IP-uri sunt rezervate pentru retelele interne. Ideea este ca, aceste IP-uri, sunt pe terminate, dar la usa bate vitorul standard IPv6.

Ultimele informatii prevad trecerea treptata la IPv6 pana in 2008, in trei stagii. Primul ar trebui sa demareze cat mai repede si sa dureze pana in 2008, si presupune pregatirea (configurarea) serverelor, dar fara a fi utilizata facilitatea IPv6.

Intre 2009 si 2010 ar trebui sa se desfasoare al doilea stagiu, si anume, punerea in functiune a serverelor configurate IPv6, insa doar pentru anumite organizatii care nu au legaturi importante in Internet.

Ultimul stagiu presupune oprirea IPv4 si trecerea la nivel modial la IPv6, in anul 2011. Din puncte de vedere hardware si software serverele au capacitatea de a folosi standardul IPv6 insa, implementarea lui, din cate se vede, este foarte greoaie, Internetul fiind mult prea dezvoltat pentru ca schimbarea sa aiba loc peste noapte.

(www.theinquirer.net)