Asa cum va relatam intr-o stire anterioara companiile domeniului de stocare se vor schimba odata cu trecerea la Solid State Drive, sau cel putin se vor inmulti considerabil. Nu a trecut prea mult de atunci si Intel vine sa confirme anuntand modelul SSD: Z-U130. Acesta va fi oferit initial doar pe interfata USB si va folosi chip-uri de memorie NAND Flash. Posibil nu pentru mult timp, daca luam in calcul dorinta Intel de a produce in masa memorii cu schimbare de faza (PRAM) care vor rivaliza cu cele Flash.

Primele modele au capacitati de 1 si 2GB, urmand ca in cursul urmatoarelor luni sa li se alature varianta cu 4GB si una de 8GB spre sfarsitul anului. Nu se cunosc inca preturile acestor unitati insa exagerate nu vor fi. Intel a declarat ca tinteste cu aceasta familie de produse zona utilizatorilor sensibili la pret, situatie posibila in principal datorita capacitatii de stocare reduse.

Cum inovatii in domeniul stocarii magnetice nu mai apar la orizont, iar scrierea perpendiculara nu este revigoranta cum s-a crezut initial, viitorul apartine SSD-ului. Momentan punctul slab al memoriilor Flash il reprezinta vitezele de citire / scriere inferioare harddisk-urilor. Situatia se va remedia cu siguranta in anii care urmeaza, poate chiar din 2008 odata cu productia in masa a memoriilor PRAM, despre care v-am relatat intr-una din zilele precedente.