HotNews.ro informeaza : INTERVIU Pablos Holman - Cum vede un hacker viitorul internetului si ce inventii trasnite ar putea schimba lumea (Autor : Vlad Barza)

Ne indreptam spre o lume in care mai toate aparatele din jurul nostru vor fi conectate la internet si vor comunica intre ele, dar ne asteapta si inventii trasnite, la limita dintre realitate si SF, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Pablos Holman, hacker, inventator si antreprenor. Printre proiectele la care lucreaza in prezent se numara un reactor nuclear extrem de sigur, o antena care ar putea revolutiona comunicatiile wireless dar si o metoda radicala de lupta cu malaria: doborarea tantarilor cu fascicule laser, a mai spus Holman la evenimentul How To Web care s-a tinut pe 9 si 10 noiembrie la Bucuresti.

Hackerul, vazut ca simbol al inovatiei

La toate conferintele unde este invitat sa vorbeasca, Holman se prezinta cu mandrie ca fiind hacker, insa nu unul dintre "baietii rai" care sparg diverse site-uri pentru a obtine avantaje financiare, ci unul care sa dezvaluie diverse vulnerabilitati care se gasesc in aplicatiile de zi cu zi. "Incercam sa descoperim probleme pentru ca oameni sa nu aiba falsa impresie ca totul e sigur, facem publice problemele si le aratam oamenilor ce se poate face cu mijloace simple". Ca exemplu a dat mai multe situatii: una in care poti urmari fiecare pas facut de cineva care-si lasa activat bluetooth-ul la telefon sau alta in care, din camera ta de hotel poti vedea ce programe TV urmaresc alti oaspeti ai hotelului. "E o zona gri, undeva la limita legalitatii", admite Holman care a spus de multe ori ca e fericit sa poata angaja hackeri la laboratorul unde lucreaza, fiindca acestia sunt cu adevarat inovatori
Hackerul vede cu totul altfel lumea din jur. "El nu se intreaba ce este un anumit obiect, ci ce lucruri poate fi pus sa faca acel obiect. Hackerul are abilitatea sa vada in viitor, "sa descopere ce posibilitati exista cu diverse terminale", spune Holman.

Sa nu ne asteptam la atacuri cibernetice distructive, dar sa ne temem de cyber-spionajul industrial

Se vorbeste tot mai mult de atacuri informatice pornite mai ales din China si Rusia si indreptate in special spre America. Vocile alarmiste spun chiar ca atacurile vor putea pune la pamant infrastructurta unei tari si pot crea haos. Holman spune ca nu trebuie sa exageram, chiar daca atacuri asupra computerelor vor fi din greu. "Nu cred ca atacatorii ar fi motivati sa creeze un dezastru. Sa zicem ca un hacker chinez ataca computere din SUA si opreste curentul intr-o anumita zona. Ce se va intampla? Se va face reboot si curentul va reporni. Treaba care ar trebui sa ne sperie tine de cei care patrund intr-un sistem si supravegheaza tot ce se intampla acolo si isi iau notite. Un hacker care patrunde in computerele unei companii americane va observa tot ce se intampla, va colecta date si apoi se va gandi cum sa faca bani din ele"
Este practic spionaj economic, datele pot fi vandute concurentei, pot fi folosite pentru a face anumite miscari in piata, aceasta este miza, nu crearea haosului. "Practic, orice companie are computere infectate, insa numai la unele companii cineva se deranjeaza sa exploateze vulnerabilitatile. Oricum, multe companii nu sunt in stare sa detecteze amenintarile interne si nici nu vor face publice descoperirile", mai spune Holman.

Internet in aproape orice obiect din jurul nostru

In prezent smartphone-urile si tabletele sunt terminalele mobile despre care se vorbeste cel mai mult, dar ce se va intampla in cinci - zece ani, cu ce ne vom conecta atunci la internet si ce va ajunge sa fie la moda? "In anii 80‘ ni se parea de domeniul SF-ului sa avem un computer in telefon sau in masina, dar acum le avem. Mai sunt insa lucruri care nu au fost conectate la internet, dar vor ajunge si ele sa fie online. (...) Acum o parte din datele noastre sunt pe computere, o alta parte sunt in cloud, dar in cativa ani totul va fi in cloud si ne vom putea conecta la datele noastre de oriunde, cu orice tip de terminal", spune Pablos Holman
El da cateva exemple de interactiune intre tipuri diverse de aparate. Are acasa un cantar electronic care transmite automat greutatea sa, o compara cu cea a membrilor familiei si face comparatii cu variatiile din trecut. In plus, greutatea e comparata automat cu valorile normale si e calculat automat indicele de masa corporala. Ca exemplu de conectare intre device-uri exista si o aplicatie pe smartphone unde datele pot fi urmarite de oriunde.
Un alt exemplu interesant este Zeo, un terminal sub forma de bentita care analizeaza undele cerebrale din timpul somnului si construieste grafice, determinand tendinte si anomalii. "Zeo uploadeaza datele tale cerebrale pe un site, le compara cu cele de la mii de useri si te incadreaza intr-o anumita categorie. Apoi iti arata ce schimbari au facut oamenii din acea categorie pentru a dormi mai bine. In loc sa facem teste cu 100 de oameni care sa doarma in laborator putem avea baze de date cu milioane de oameni si putem gasi solutii mult mai relevante". Holman spune ca Zeo este un exemplu bun de situatie in care ai mult mai mult de castigat daca esti de acord ca datele tale sa fie facute publice, decat daca le-ai pastra intr-un fisier pe computer.

Imprimantele 3D si promisiunea de a "printa" mancarea dorita

"Computerele nu au acum nicio legatura cu mancarea, nu exista date in timp real despre ce mananci. Am dezvoltat o imprimanta 3D care din pixeli de mancare iti poate "printa" pranzul intr-un mod adaptat total pentru tine la nivel de proteine si compozitie"
Totusi, desi imprimantele 3D sunt folosite in industrie de cateva decenii, nu s-a gasit pentru ele o aplicatie atat de atragatoare incat sa fie lansate la vanzare pe scara larga pentru public. Holman, care este consultant pentruMakerBot, unul dintre cei mai mari producatori de imprimante 3D din lume, spune ca e ok faptul ca acum nu exista o applicatie-soc (killer application) care sa atraga publicul pe partea de imprimante 3D. Lucrurile se schimba pe zi ce trece, la imprimante 3D mai ieftine se pot folosi mai multe materiale, se pot printa obiecte mai mari si de calitate mai buna, lucrurile avanseaza sigur, mai spune Holman.

Inventii trasnite in speranta unor investitii reusite

Holman se prezinta nu doar ca hacker, ci si ca inventator, iar aici intervin idei trasnite si o companie care se vrea a fi o "fabrica" de inventii. Holman lucreaza la un laborator inedit numit Venture Labs (in cadrul companiei Intellectual Ventures) despre care spune ca are ca misiune nu doar sa caute piete pentru diverse inventii, ci si sa inventeze si sa testeze lucruri iesite din comun
Venture Labs are circa 100 de anagajati si lucreaza in prezent la 20 - 30 de proiecte, unele mai fanteziste, altele mai realiste. "O companie normala s-ar grabi sa dezvolte un produs cat mai repde, sa-l lansese la anul spre exemplu, noua ne ia cam cinci ani sa obtinem brevetul si alti cativa ani vor mai trece pana cand produsul va iesi pe piata, astfel ca inventiile la care lucram vor iesi in 5-10 ani pe piata".
"Inventam chestii, testam ideile si incercam sa dovedim daca vor merge sau nu. Suntem ca un fond de investitii, investitorii ne dau sa gestionam sume de bani, iar noi investim in diverse inventii. Facem asta in mai multe feluri: dezvoltam propriile inventii, iar eu la asta lucrez, le patentam si vindem licentele catre alte companii si asa obtinem bani. In plus, cumparam brevete de inventii de la diversi inovatori si finantam si inventatori din afara companiei pentru a-i ajuta sa-si lanseze produsele pe piata. Practic, incercam sa gasim diverse piete pentru inventatori", spune Holman.
Ca exemplu de produs cu mare potential Holman a povestit despre un reactor nuclear alimentat de deseuri nucleare cu o tehnologie sigura, curata si cu riscuri minime. "Rezolva multe dintre problemele reactoarelor nucleare de astazi fiindca ne trebuie tot mai multa energie ca sa tinem pasul cu cererea tot mai mare". El spune ca proiectul promite, chiar daca tot mai multe voci se opun dezvoltarii de centrale nucleare. "Energiile alternative nu ne pot oferi cantitatile de care avem nevoie intr-o lume in care populatia creste rapid. Nu avem de ales, trebuie sa alegem energia nucleara". Un alt exemplu de inventie care promite sa aiba succes se refera la o antena din materiale speciale care ar putea revolutiona comunicatiile wireless.
Insa laboratorul propune idei mai apropiate de filmele SF decat de realitate: combaterea malariei prin doborarea tantarilor cu fascicule laser sau micsorarea intensitatii uraganelor printr-o multime de tuburi uriase scufundate in ocean. Aici il puteti vedea pe Holman prezentandu-si proiectele nebunesti.
Holman este unul dintre cei mai cautati speakeri la conferintele de tehnologie si a lucrat pana acum pe multe domenii, de la nave spatiale si robotica, pana la consultanta. La startup-ul Blue Origin a lucrat cu Jeff Bezos, cel care acum este seful Amazon.

Evenimentul How To Web 2011 - la care HotNews a fost partener media - s-a desfasurat pe 9 si 10 noiembrie la Bucuresti si a fost gandit ca punct de intalnire si discutii pentru manageri, investitori, dezvoltatori si antreprenori. Au fost in total 25 de speakeri, s-au tinut diverse ateliere, dar si un concurs intre startup-uri. Evenimentul How To Web 2011 a fost organizat de Wembrio.