In ultimul timp domeniul harddisk-urilor hybride a intrat in actualitate datorita diversilor producatori care au inceput sa lanseze sau sa prezinte primele produse comerciale. Harddisk-ul hybrid este de fapt unul normal doar ca are in plus o cantitate de memorie flash pe PCB in care sunt tinute diferite informatii. Memoria flash este non-volatila ceea ce inseamna ca informatia se pastreaza si la inlaturarea sursei de energie. Harddisk-ul hybrid are capacitatea de a-si opri discurile cand utilizatorul nu are nevoie de date de pe acestea reducandu-se substantial consumul de energie. De asemenea, scrierea se poate face in memoria flash pentru a mentine oprite discurile. Aceste modele sunt adresate in special calculatoarelor portabile datorita consumului de energie mai mic decat al drive-urilor normale.

Samsung a prezentat ieri primul lor harddisk hybrid, MH80, cu capacitati cuprinse intre 80 si 160GB si cantitati de memorie flash de 128 sau 256MB. Samsung a declarat ca MH80 consuma cu pana la 90% mai putin decat harddisk-urile normale, ceea ce se traduce prin cresterea duratei de functionare al unui notebook cu aproape 30 de minute. Utilizatorii sistemului de operare Windows Vista vor beneficia din plin de aportul noii tehnologii, acesta fiind optimizat pentru drive-urile hybride.

Urmatorul producator al carui nume este alaturat harddisk-urilor hybride este LG care a lansat primului notebook dotat cu un astfel de drive. Ascuns sub numele R400, notebook-ul are o capacitate de 120GB, insa LG nu a specificat daca harddisk-ul este produs chiar de ei sau s-a apelat la un producator dedicat acestui domeniu.

Harddisk-urile hybride nu vor avea o viata prea lunga datorita aparitiei la orizont a modelelor Solid State Drive (SSD) a caror stocare se realizeaza exclusiv pe chip-uri de memorie flash. Primele modele au inceput deja sa fie prezentate de diversi producatori avand capacitati de pana la 160GB.