Cursa cu terabyte-ul a fost castigata de Hitachi. Compania a anuntat la inceputul anului inceperea livrarii in primul trimestru al modelului Deskstar 7K1000, al carui spatiu de stocare este de 1000.2 GB. Practic nu depaseste un terabyte, insa in domeniul stocarii pe harddisk-uri 1000 bytes = 1 Kbyte, complet eronat de altfel.

7K1000 incorporeaza cinci platane si evident zece capete de scriere / citire. Cei 200 GB per platan au fost obtinuti prin utilizarea tehnologiei PMR (perpendicular magnetic recording) la care orientarea magnetica a celulelor de stocare se realizeaza perpendicular pe disc si nu paralel. Tehnologia este una relativ noua. S-a vorbit despre ea in ultimii ani si spre sfarsitul lui 2006 primele modele si-au facut aparitia de la Seagate.

Dupa formatare, utilizatorul are acces nu la 1 TB asa cum s-ar fi asteptat ci la "doar" 930 MB. Ratele de transfer se ridica la peste 80 MB/s, cu o medie situata in jurul a 70 MB/s. Sustinerea ratelor de transfer ridicate se datoreaza tehnologiei PMR, a memoriei tampon de 32 MB (o premiera in domeniu) si a interfetei SATA 2 pe care se conecteaza. Timpul de acces mediu declarat de producator este de 4.17ms, iar timpul de cautare la citire ajunge la 8.5ms.

Recordul de capacitate era detinut pana acum de Seagate cu un model de 750 GB bazat tot tehnologie PMR.