MEDIAFAX: Google sarbatoreste Halloween. Ce logo a pregatit motorul de cautare

Google celebreaza, miercuri, sarbatoarea de Halloween, printr-un logo interactiv in care apar mai multe simboluri asociate acestui eveniment, respectiv o fantoma, un schelet uman, o pisica neagra, un corb si mai multi dovleci.
Noul logo al Google prezinta un desen in care sunt surprinse intrarile in mai multe case, pe un fundal intunecat. Logoul este insotit de un fundal sonor demn de o sarbatoare precum Halloween-ul. Astfel, in urma unui click, usile se trantesc puternic, in cadrul lor aratandu-se personaje care scot sunete infricosatoare. Un schelet uman isi misca oasele in bataia vantului, un corb se plimba pe deasupra caselor, iar o pisica neagra sare dintr-un tomberon. Din "peisaj" nu puteau lipsi dovlecii, prezenti pe fiecare scara a caselor.
Halloween (o abreviere pentru "All Hallows‘ Evening") este o sarbatoare de origine celtica, preluata de multe popoare din lumea occidentala si nu numai. Halloween-ul se celebreaza in noaptea de 31 octombrie, precedand sarbatoarea crestina Ziua tuturor sfintilor de pe 1 noiembrie.
Fiind una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, Halloween-ul este sarbatorit in foarte multe tari, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit, iar ocazional in unele parti ale Australiei si Noua Zeelanda.
Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptati, luminati cu ajutorul unor felinare, folositi la decorarea caselor si gradinilor sau ca lanterne, dar si costumarea in personaje desprinse din povestile de groaza. Copiii costumati astfel colida din casa in casa si sunt recompensati cu dulciuri.
Costumarea si colindatul reprezenta o practica de Halloween in Scotia, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Traditia a patruns si in Statele Unite, la inceputul secolului al XX-lea, atat in randul adultilor, cat si al copiilor. Primele costume de Halloween produse in masa au aparut in magazinele americane in anii 1930.
Cele mai populare dulciuri pregatite pentru aceasta sarbatoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei traditional din Marea Britanie si Irlanda.
Printre alte mancaruri asociate sarbatorii de Halloween se numara barmbrack, o prajitura usoara cu fructe, in care se introduce un inel sau o moneda (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane in forma de cranii, placinta de dovleac, paine de dovleac etc.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.