timpul.md: Franz Kafka, sarbatorit de GOOGLE printr-un logo special

Franz Kafka este celebrat de Google printr-un logo special, la aniversarea a 130 de ani de la nasterea lui. Noul logo al Google este o reprezentare a romanului sau din 1915 "Metamorfoza" care l-a facut celebru in lumea intreaga.
Romanul este povestea lui Gregor Samsa, care se trezeste in patul lui, dupa o noapte tulbure, si isi da seama ca s-a metamorfozat intr-o insecta monstruoasa. Imaginea insectei, cu palarie pe cap si o valiza in mana, deschizand o usa (simbol al metamorfozei), este inclusa intre literele logoului, care par formate din alte insecte.
FRANZ KAFKA s-a nascut pe 3 iulie 1883, la Praga (pe atunci parte a Imperiului Austro-ungar) si a fost un scriitor evreu de limba germana. A inceput sa scrie in 1908, primele sale lucrari fiind publicate in acea perioada. Romanele sale sunt caracterizate printr-o viziune halucinanta, grotesca si ciudata asupra realitatii, marcata de expresionism si suprarealism, in care conditia tragica a omului este reprezentata parabolic.
Romanele si nuvelele lui Kafka, inspirate din filosofia lui Soren Kierkegaard, exprima fie sentimentul tragic, impins la paroxism, al individului expus presiunii distructive a unui monstruos aparat birocratic ("Procesul", 1925, "Colonia penitenciara", 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existentei sale civice ("Castelul", 1926), fie dezintegrarea relatiilor interumane ("Metamorfoza", 1915). Impresia de cosmar si tensiunea dramatica, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, in forma de parabola, obsesiva.
Kafka a suferit de o depresie cronica, de care a incercat sa se vindece prin mijloace naturiste, insa, in 1917, a fost diagnosticat cu tuberculoza. Internat intr-un sanatoriu din Italia, starea sanatatii i s-a agravat si, din 1922, nu a mai putut lucra. A urmat un nou tratament intr-un sanatoriu din Kierling, langa Viena, care insa s-a dovedit ineficient. Pe 3 iunie 1924, Franz Kafka a murit.
Dupa moartea sa, ceea ce a ramas din operele sale - mare parte necunoscute publicului pana atunci - a fost publicat de poetul Max Brod, prietenul si legatarul sau testamentar, pe care scriitorul il rugase sa arda manuscrisele, lucru pe care acesta nu l-a dus la indeplinire.
Anul trecut, un tribunal israelian a ordonat ca arhivele scriitorului Max Brod, ce contineau texte scrise de Franz Kafka, sa fie transferate Bibliotecii Nationale a Israelului, punand astfel capat unor controverse care s-au intins pe durata a peste patru decenii. Instanta a considerat ca manuscrisele din colectia Brod trebuie sa fie remise Bibliotecii Nationale din Ierusalim, potrivit dorintei exprimate de Max Brod.
Mai precis, Max Brod, netinand cont de ultima dorinta a prietenului sau a pastrat aceste manuscrise, pe care le-a salvat, in 1939, cand s-a refugiat la Tel Aviv, dupa invadarea Cehoslovaciei de trupele naziste. Brod a decedat la Tel Aviv in 1968 si le-a lasat prin testament secretarei si presupusei sale amante Ester Hoffe. Cand aceasta a murit, in 2007, la varsta de 101 ani, cele doua fiice ale sale, Eva Hoffe si Ruth Wiesler, au mostenit aceasta colectie de documente.
In testamentul sau, Max Brod i-a cerut secretarei sale Ester Hoffe sa doneze la randul ei toate bunurile sale, evaluate la mai multe milioane de dolari, "Universitatii ebraice din Ierusalim sau Bibliotecii municipale din Tel Aviv sau unei alte institutii din Israel sau din strainatate".
Insa fosta secretara, decedata in 2007, si-a lasat toate bunurile celor doua fiice ale sale, iar colectia Brod a devenit astfel subiectul unor aprige dispute intre institutii universitare, arhivele nationale germane si israeliene si mostenitorii lui Ester Hoffe.
La inceputul procesului deschis contra mostenitorilor acesteia, in 2009, statul Israel a solicitat sa i se predea toate aceste documente, considerand ca aceasta a fost ultima dorinta a lui Max Brod, insa fiicele lui Ester Hoffe au spus ca Brod a donat mamei lor acele arhive, iar Ester putea sa dispuna de ele dupa cum dorea.
Esther Hoffe, care a administrat averea lui Max Brod pana la moartea ei, a vandut Arhivei nationale germane manuscrisul romanului "Procesul", pentru aproximativ doua milioane de dolari. Biblioteca Nationala a Israelului a cerut, insa, Germaniei sa predea acest manuscris.
Dea lungul anilor, si alte documente din colectia Brod au fost vandute unor colectionari, in timp ce restul manuscriselor au fost depuse in seifurile unor banci din Israel si din Elvetia.
Anul trecut, insa, instanta israeliana a decis ca "textele lui Kafka, precum toata colectia Brod, nu pot fi considerate un cadou al doamnei Hoffe pentru fiicele sale".
Oren Weinberg, directorul Bibliotecii Nationale a Israelului, a salutat atunci aceasta decizie, despre care spunea ca "va duce la indeplinirea dorintei lui Max Brod de a difuza operele lui Kafka in randul iubitorilor de literatura din Israel si din lumea intreaga".

Sursa: mediafax.ro