Agerpres informeaza : Google acuza Microsoft, Apple si Oracle de "orchestrarea" unui plan impotriva Android
Directorul Departamentului juridic al Google, David Drummond, a acuzat Microsoft, Apple si Oracle de "orchestrarea unei campanii ostile" de achizitionare de patente pentru a frana succesul sistemului Android, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.
Drumond a afirmat ca cele trei mari companii informatice, impreuna cu altele mai mici, s-au pus de acord pentru cumpararea de patente de la companiile de software Nortel si Novell "pentru a se asigura ca Google nu le obtine".
Potrivit lui Drummond, scopul planului este de a incasa de la Google 15 dolari pentru fiecare dispozitiv Android care iese pe piata cu drept de utilizare a tehnologiei patentate.
"Un scop este acela de a face mai scumpa pentru producatori utilizarea Android fata de Windows Mobile", a explicat Drummond.
De la lansarea sa, in 2008, Android a crescut pana a ajuns sistemul operational cel mai popular din lume pentru ‘telefoanele inteligente‘, cu o cota de piata de 48 %, conform datelor pentru al doilea trimestru din 2011 ale firmei de consultanta Canalys.
"Peste 550.000 dispozitive Android sunt activate zilnic, printr-o retea de 39 de producatori si 231 distribuitori. Patentele aveau ca obiectiv impulsionarea inovarii, dar, in ultimul timp, sunt folosite ca arme pentru a o stopa", a subliniat directorul Google.
Drummond a explicat ca realizarea unui telefon din ‘gama inalta‘ ar putea implica in jur de 250.000 de cereri de patente si ca firmele concurente vor ‘sa impuna o taxa‘.
"In loc sa concureze prin noi caracteristici sau aparate, o fac prin dispute", a afirmat oficialul Google, care a calificat aceasta strategie drept "anticoncurentiala" si a avertizat sa se va crea o bula pe piata patentelor.
"Victoria obtinuta Microsoft si Apple la licitatia pentru lista de patente a Nortel, in valoare de 4,5 miliarde dolari, a fost de circa cinci ori mai mare fata de pretul estimat", a subliniat Drummond, care spera ca aceste achizitii sa fie investigate de autoritatile de concurenta din SUA.
Microsoft, Apple si Oracle nu s-au pronuntat inca in legatura cu acuzatiile directorului Google.
Google detine un redus numar de patente si intentioneaza sa-si dezvolte licentele pentru a preveni posibile litigii. Recent a achizitionat o mie de licente ce au fost dezvoltate de IBM.