It.bzi.ro: Cum sa-ti protejezi ochii de ecranele monitoarelor, telefoanelor si tabletelor
Monitoarele calculatoarelor si laptopurilor, dar si ecranele tabletelor si telefoanelor au un impact negativ asupra sanatatii ochilor. Protejeaza-i inainte de a fi prea tarziu!
La inceput au fost calculatoarele desktop, in fata carora ne petreceam cateva ore pe zi. Apoi au venitlaptopurile cu avantajul portabilitatii. Tabletele au schimbat definitia divertismentului mobil, iarsmartphone-urile ne ajuta sa fim permanent conectati la retea.
Petrecem din ce in ce mai mult timp cu ochii intr-un ecran, iar pe termen lung acest lucru poate avea efecte negative asupra sanatatii acestora.
Poate te gandesti ca tie nu ti se poate intampla asta, dar daca macar o data ai avut vederea incetosata, senzatie de ochi uscati sau dureri de cap sa stii ca este posibil ca aceste probleme sa fi fost generate exact in perioadele in care ai stat foarte mult timp in fata unui calculator.
Din fericire, exista cateva tructuri simple cu ajutorul carora poti diminua efectele negative ale orelor petrecute la calculator, plecand de la pozitia pe care trebuie sa o ai la birou si pana la distanta optima la care trebuie sa pui monitorul.

Distanta optima fata de ecranul gadgeturilor

- pentru calculator desktop - Este recomandat ca distanta dintre ochi si monitor sa fie cuprinsa undeva in intervalul 50 - 65 cm. De asemenea, este important sa-ti ajustezi inaltimea scaunului astfel incat ochii sa fie pozitionati cu 10 - 15 cm mai sus decat centrul monitorului, pentru a te uita usor in jos atunci cand lucrezi. In plus, ecranul trebuie aplecat usor spre spate cu 10 - 20 de grade, pentru a oferi o privire de ansamblu mai buna pentru ochii tai.
- pentru laptopuri - Prin natura constructiei lor, laptopurile sunt folosite la distante mai mici decat monitorul unui desktop. Asta nu este o problema pentru laptopurile cu diagonale de 11" - 15", insa in cazul unui desktop replacement de minim 17" lucrurile se complica. Daca editezi texte sau te joci, in cele mai multe cazuri vei sta mai aproape de display decat este recomandat.
- pentru smartphone-uri - Aici este probabil cel mai greu de identificat distanta optima, intrucat ecranele smartphone-urilor variaza puternic de la 3.2" la aproape 5", iar rezolutiile sunt pe masura. In principiu, un smartphone ar trebui tinut la aproximativ 25 cm de ochi, insa in cazul celor cu diagonale foarte mari, de minim 4.5", ar fi bine sa-l tii chiar mai departe.

Ajustarea setarilor pentru ecranele gadgeturilor

Nu doar distanta pana la ecran este importanta pentru sanatatea ochilor tai, ci si setarile pe care le aplici display-urilor pentru a nu-ti chinui inutil ochii.
- aplica o luminozitate potrivita - O luminozitate prea mare nu afecteaza numai consumul de energie al bateriei, ci si sanatatea ochilor tai. Incearca sa setezi o valoare decenta de 40-60% pentru luminozitate, chiar daca la inceput ecranul ti se va parea prea inchis la culoare.
- ajusteaza contrastul - Contrastul trebuie sa fie stabilit astfel incat sa te poti uita la ecran fara sa simti ca acesta este prea puternic si fara sa-ti lase senzatia de ochi uscati.
- mareste fontul - Daca obisnuiesti sa citesti mult pe display mareste fontul chiar daca ai impresia ca vezi foarte bine si cu un font mai mic, intrucat ochii tai vor parcurge mai usor textul de pe ecran. Solutia este eficienta atat in cazul in care citesti carti electronice, cat si atunci cand navighezi pe internet. Unul dintre cele mai bune fonturi pentru carti electronice este Verdana.
Nu uita sa iei pauze regulate
Pe langa respectarea conditiilor de mai sus, un alt aspect important este sa faci pauze regulate. Aici poti aplica regula care spune ca la fiecare 60 de minute de munca sa iei 1 minut de pauza pe care sa-l folosesti pentru a privi la minim 10 metri departare. Si mai bine este sa faci o pauza de 20 de secunde pentru fiecare 20 de minute de munca.
Motivul este unul cat se poate de simplu: ochii tai au nevoie de relaxare, iar cea mai buna metoda dupa ce te concentrezi cateva zeci de minute in monitor este sa-i oferi o priveliste indepartata.

Testeaza-ti vederea cu aplicatii dedicate

In ultimii ani au aparut cateva aplicatii pentru smartphone-uri care iti permit sa-ti verifici la nivel sumar acuitatea vizuala, iar una dintre acestea este Vision Test, disponibila gratuit pentru iPhone si Android.
Vision Test iti ofera teste pentru acuitatea vizuala, pentru astigmatist, pentru vederea de distanta si pentru identificarea culorilor, pe langa un chestionar pentru identificarea altor probleme. In plus, ai parte si de o serie de sfaturi pentru protejarea sanatatii ochilor.
Atentie! Aplicatia Vision Test nu poate inlocui in niciun caz un test de specialitate la oftalmolog, motiv pentru care daca simti ca ai probleme cu vederea este important sa te programezi la un medic.

Concluzii

In era digitala in care traim este practic imposibil sa evitam contactul cu gadgeturile, intrucat avem nevoie de computere, laptopuri, tablete si/sau smartphone-uri pentru activitatile de zi cu zi.
Totusi, este important sa-ti iei cateva masuri de precautie cu ajutorul carora sa-ti protejezi ochii de efectele negative ale ecranelor. Nu este greu, iar unele metode te ajuta sa te relaxezi si chiar sa economisesti baterie.