De cativa ani cercetatorii lucreaza la ceea ce se numeste Internet 2, urmasul actualului, si obtin un record dupa altul. La Tokio a fost batut recordul de transfer de date prin intermediul protocoalelor Internet 2. Vechiul record de 7.67 Gbps stabilit in decembrie 2006 a fost depasit, noua valoare fiind 9.08 Gbps adica peste 1 GB/s. La viteza aceasta, copierea unui DVD ar dura cu putin peste patru secunde, iar al unui film HD maximum jumatate de minut.

"Reteaua retelelor", sau Internetul cum mai este numit, se apropie inevitabil de sfarsitul carierei sale. Principalul dusman al sau este viteza de transfer redusa pentru necesitatile actuale. Mai exact, vorbim de continutul multimedia ca fiind cauza principala, datorita marimii ridicate a fisierelor audio si video high definition.

Daca in caminele noastre, intr-o masura mai mare sau mai mica, continutul high definition deja a patruns pe diverse cai, acesta trebuie sa ne fie oferit si dinspre Internet, iar actuala retea nu mai face fata. Al doilea dusman tine tot de latimea de banda redusa la care utilizatorii finali au acces. Numarul lor a crescut foarte mult si sa ajuns la niveluri inimaginabile la conceperea acestuia.