Sony a prezentat in cadrul Game Developers Conference 2014 "Project Morpheus" un sistem de realitate virtuala pentru PlayStation 4. Acesta aduce aminte de Oculus Rift, dar este integrat cu dispozitivul de gaming de la Sony.
Morpheus le permite dezvoltatorilor sa creeze o noua experienta de imersiune in lumea jocurilor, astfel incat jucatorii sa se simta ca facand parte din lumea virtuala, se arata intr-un comunicat de presa al Sony, remis "Adevarul". Morpheus se compune dintr-un display montat pe cap, care funtioneaza in combinatie cu PlayStation Camera pentru a oferi o experienta de realitate virtuala.
Senzorii de inertie incorporati in casca virtuala transmit miscarile capului catre camera PlayStation, imaginea virtuala adaptandu-se astfel in timp real la activitatea jucatorului. Mai mult de atat, in jocurile care ofera suport pentru aceasta tehnologie, utilizatorii pot folosi si controller-ul de miscare PlayStation Move, acesta indeplinind multiple roluri. De exemplu, Morpheus va reproduce in spatiul virtual mainile utilizatorului si sabia manuita, creand astfel o experienta foarte apropiata de realitate. Pe langa sunetele care vin din fata, din spate sau din lateral, Morpheus recreeaza si sunetele stereoscopice venite deasupra sau sub jucator.
Astfel, utilizatorii vor auzi sunetul creat de un elicopter sau chiar pasii personajului jucat. Sunetele se schimba in timp real in functie de orientarea capului.