Johann Sebastian Bach a fost un compozitor german si organist din perioada baroca, considerat in mod unanim ca unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuala, stapanirea mijloacelor tehnice si expresive, pentru frumusetea artistica. RomaniaTV.net va prezinta cariera marelui compozitor in ziua in care . Johann Sebastian Bach este unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. S-a nascut la 21 martie 1685, in localitatea Eisenach, Germania, fiind fiul lui Johann Ambrosius Bach, muzician de curte. Bach a inceput sa invete la Scoala gimnaziala din Eisenach. A urmat apoi liceul din Ohrdruf, unde a studiat latina, greaca, literatura, istoria si muzica. In acelasi timp, a invatat, sub supravegherea tatalui sau, manuirea viorii. Dupa ce a ramas orfan, fratele sau mai mare, Johann Christoph, organist la Ohrdurf, l-a invatat sa cante la clavecin si orga. De altfel, muzica pentru orga a constituit o preocupare de-a lungul intregii sale vieti (a compus 250 de lucrari pentru orga, peste 150 de corale pentru orga). La 15 ani activa deja ca membru al corului din Ohrdruf. Dupa ce a parasit orasul, a ajuns la Luneburg, unde a compus pentru organistul G. Boehm si unde a descoperit muzicienii francezi, germani si italieni ai secolului al XVII-lea. A compus prima cantata in 1704 si li-a creat foarte repede reputatia unui improvizator plin de virtuozitate. La 21 de ani, Johann Sebastian Bach s-a casatorit cu verisoara sa, Maria Barbara, cu care a avut 7 copii. In aceasta perioada era angajat ca organist la Muhlhausen, unde a compus numeroase cantate noi (131, 71, 196) si Actus tragicus. La invitatia ducelui Wilhelm Ernst, Johann Sebastian Bach pleaca la Weimar, unde obtine postul de organist de curte, stabilindu-se aici timp de noua ani, intre 1708 si 1717. Aceasta a fost o perioada fericita in viata lui Bach: a compus numeroase lucrari pentru orga (Toccata in re major - 1709, Alla breve in re minor - 1709, Orgelbuchlein - 1717), cantate si piese pentru clavecin. De altfel, cantata s-a aflat in centrul creatiei vocale a lui Bach, care a scris cinci serii de lucrari in acest gen. Oratoriile ocupa un loc important in creatia lui Johann Sebastian Bach (Oratoriul de Craciun, Oratoriul de Pasti, Oratoriul Inaltarii). Johann Sebastian Bach a semnat si lucrari muzicale cu caracter didactic, Clavecinul bine temperat, doua concerte pentru vioara (in la minor si mi major), un concert pentru doua viori in re minor, doua suite in do major si do minor s.a. Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara cele 6 concerte instrumentale brandenburgice, pe care Bach i le-a dedicat lui Christian Ludwig, principe de Brandenburg-Schwedt.
In anul 1720, sotia sa, Maria Barbara, moare si, la cateva luni distanta, Bach se recasatoreste cu cantareata Anna Magdalena Wulken, cu care va avea 13 copii. In 1723 a fost numit cantor la biserica Saint-Thomas din Leipzig. Se inscrie in Consiliul orasului si, in acelasi timp, ocupa si postul de profesor de muzica la Tomasschule (fundatie augustiniana datand din 1212). Compune cantate pentru toate duminicile si sarbatorile religioase, in beneficiul bisericilor Saint-Thomas si Saint-Nicolas (in total peste 300 de cantate). Organizeaza un cor format din elevii de la Thomasschule si un mic cor compus din interpreti in majoritatea lor cantori bisericesti. Din aceasta perioada dateaza Ofranda muzicala, Magnificat (1723), Patimile dupa Ioan (1723), Patimile dupa Matei(1729), Oratoriul de Craciun(1734).
Efectele muncii sale titanice incep sa se resimta, iar starea sanatatii sale incepe sa se inrautateasca. Are probleme cu vederea si este operat de un celebru chirurg englez, dar fara succes, Bach pierzandu-si vederea. Johann Sebastian Bach a murit la 28 iulie 1750, la Leipzig. Compozitor admirat pe plan international, Bach nu a trezit interesul decat la aproape un secol dupa moartea sa, cand Mendelssohn Bartholdy a dirijat, in anul 1829, Patimile dupa Ioan. Johann Sebastian Bach a tratat toate genurile muzicale din epoca, cu exceptia operei. Google ii aduce un omagiu pe 21 martie 2019.

(Sursa: rtv.net)