Cele mai rapide doua placi grafice ale anului sunt in pragul lansarii. Pe de-o parte, si o luam in ordine cronologica, este AMD cu ATI Radeon HD 2900XTX, iar de partea cealalta GeForce 8800 Ultra de la NVIDIA.

Astfel, variantele high end de la AMD sunt lansate mai devreme decat sa prevazut initial, pe 2 mai, urmand ca restul modelelor sa apara 12 zile mai tarziu. Pretul modelului de top, HD 2900XTX, nu a fost prezentat, insa se stie ca urmatoarea in ordinea performantei, HD 2900XT, va fi ofertata catre furnizori la 399$.

Modelul de top de la NVIDIA, GeForce 8800 Ultra, va fi lansat dupa mutarea AMD, spre mijlocul lui mai, insa performantele ei vor fi publicate din prima zi a lunii. Marea nedumerie referitoare la frecventele de functionare ale placii a fost elucidata: 650 MHz pentru nucleu, respectiv 2.16 GHz pentru memoriile GDDR3. In contrast, HD 2900XTX va dispune de memorii GDDR4 tactate la 2.2 GHz.

Din primele informatii scurse din cadrul "taberei" organizata de AMD in Tunisia, unde se prezinta in fata presei familia R600, se pare ca marea batalie dintre giganti este castigata de NVIDIA.

(www.vr-zone.com)