Zilele acestea se desfasoara in Taipei, Taiwan, cea mai mare expozitie IT din lume, Computex. In patria IT-ului, expozantii vor sa isi expuna cele mai noi produse, iar unele dintre ele au la baza controversatul nucleu grafic AMD R600. Mai exact, vorbim de primele aparitii fizice ale produselor segmentului de piata de mijloc (mainstream) bazate pe nucleul ATI Radeon HD 2600XT.

Cei care s-au grabit sa isi prezinte creatiile bazate pe nucleul de mai sus sunt Gigabyte si Sapphire, ultimul fiind un important integrator al chip-urilor ATI. Asa cum ne-a obisnuit, Gigabyte foloseste intens sisteme de racire pasive, iar GV-RX26T256H nu face exceptie. Placa este dotata cu 256 MB de memorie GDDR3 si ofera iesire audio pe 5.1 canale, insa doar prin port HDMI.

Cum am zis si mai sus, Sapphire este un important partener ATI (AMD), iar aceasta se vede si din gama diversificata bazata pe Radeon HD 2600XT. Unul dintre modelele prezentate este oferit in format AGP, un lucru bun pentru cei care inca mai folosesc vechile platforme. Modelul "normal" este dotat tot cu 256 MB GDDR3, fiind oferit, ca si varianta Gigabyte, tot in format single-slot. Un model remarcabil la standul Sapphire este cel care incorporeaza doua nuclee Radeon HD 2600XT pe aceeasi placa, configuratii foarte rar intalnite in industrie.

Momentan, modelele sunt doar prezentate ca piese de expozitie, urmand a fi puse la lucru abia luna urmatoare cand AMD are de gand sa lanseze oficial ATI Radeon HD 2600XT.

(www.dailytech.com)