Lansarea familiei de chip-uri grafice R600 de la AMD a fost amanata inca odata. Daca in toamna anului trecut se vorbea de o lansare a modelelor high end undeva spre sfarsitul lunii ianuarie si ulterior se astepta ca placile sa-si faca aparitia in cadrul expozitiei CeBIT din martie, AMD (sau mai bine zis ATI) nu se dezminte si amana lansarea pana spre jumatatea anului.

Acestea intervine la numai o saptamana dupa ce AMD a prezentat numele si specificatiile oficiale ale modelului de top precum si data de 30 martie ca zi sigura de lansare. Astfel, Radeon X2900 XTX urmeaza a fi primul model al familiei si va incorpora fabuloasa suma de 700 de milioane de tranzistoare, facandu-l astfel unul dintre cele mai complexe procesoare construite vreodata. Asa cum s-a zvonit va dispune de memorii GDDR4 conectate la nucleu printr-o interfata pe 512 biti.

Astfel de amanari in tabara AMD sunt in premiera, insa ATI s-a mai confruntat cu o amanare de lunga durata, care a ajuns pana la 7 luni, si cu seria precedenta, Radeon X1000 (R500). La aceasta au lucrat doua echipe separat si niciuna dintre ele nu a reusit sa termine proiectul la timp. Primul lansat a fost Radeon X1800 XT, urmat la cateva luni de X1900 XTX al celei de-a doua echipe.