Informaticienii apreciaza ca anul 2007 va fi unul deosebit de dificil pentru sistemele de computere ale institutiilor bancare care vor fi supuse unor atacuri fara precedent din partea celor mai periculosi virusi, raspanditi de catre hackeri. De partea cealalta, administratorii de retea din cadrul institutiilor bancare, precum si oficialii celor mai importante companii de soft specializate in producerea de antivirusi sustin ca dispun de solutii de securitate actualizate care pot face fata cu succes atacurilor virusilor informatici.

In ultima perioada, aproape toti detinatorii unei casute de e-mail au primit mesaje prin care li se solicita o asa-numita reactualizare a contului bancar. Mesajele vin chipurile din partea unor banci occidentale si solicita date strict confidentiale cum ar fi codul numeric personal, numarul cardului bancar, precum si codul PIN al acestuia. In mod evident, majoritatea destinatarilor acestor mesaje nu sunt afectati, intrucat este vorba de regula despre banci care nici macar nu si-au deschis vreo reprezentanta in Romania, deci publicul larg nu dispune de carduri emise de aceste institutii financiare. Totusi, printre destinatarii acestor misive electronice pot fi si cetateni straini rezidenti in tara noastra sau oameni de afaceri autohtoni care s-ar putea numara printre clientii respectivelor banci. In cazul acestor din urma destinatari, mesajele pot fi fatale daca ele vor fi considerate ca venind din partea bancii in numele careia se poarta corespondenta pe Internet. De fapt, aceste mesaje sunt trimise in mod automat de hackeri in lumea intreaga, din miliardele de e-mailuri, unele au sanse mari sa ajunga la persoane credule care sa ofere informatiile vitale infractorilor Internetului si sa permita astfel hackerilor sa devalizeze conturile victimelor.

Saddam Hussein, folosit de hackeri pentru a ataca conturile bancare

O alta categorie foarte vizata de acesti virusi ce lucreaza in beneficul hackerilor sunt companiile de orice fel, inclusiv cele bancare. De curand, o infractiune informatica de mare amploare era pe cale sa se produca in Romania, victimele potentiale fiind chiar unii dintre clientii Bancii Raiffeisen. Este vorba despre mesaje de mail care le parveneau, de aceasta data unor clienti certi ai bancii amintite, mesaje prin care li se solicitau aceleasi informatii confidentiale ce puteau conduce la sustragerea pe cale electronica a banilor din conturile victimelor. In acest caz, hackerii reusisera sa obtina din baza de date a bancii adresele corecte de e-mail ale clientilor vizati de infractori.

Mesaje socante pentru a starni curiozitatea destinatarilor

Conform specialistilor, cei mai multi virusi utilizati la savarsirea unor infractiuni informatice se propaga prin mesaje de posta electronica. Ele sunt denumite mesaje de tip phishing si le permit hackerilor sa obtina in mod ilegal date confidentiale (codurile PIN ale cardurilor bancare, etc.). Aceste mesaje sunt mascate sub forma unor stiri, filmulete si alte fisiere de acest gen, care ar contine date interesante cu privire la executia lui Saddam Hussien, furtuna care s-a abatut recent asupra continentului european, sau chiar despre o presupusa "moarte a lui Vladimir Putin". Toate aceste descrieri socante pe care le contin mesajele cu pricina nu sunt altceva decat incercari ale hackerilor de a starni curiozitatea destinatarilor si de a-i determina sa deschida atasamentul mesajelor transmise. In momentul cand atasamentul este deschis, virusii vor infecta calculatorul victimei si vor permite hackerilor sa obtina datele confidentiale ravnite, fara ca proprietarul computerului sa realizeze acest lucru. Pentru contracararea acestui fenomen extrem de periculos, numeroase companii celebre de soft specializate in producerea de solutii complete de securitate informatica si-au adaptat produsele astfel incat acestea sa anihileze cele mai diverse tipuri de atacuri informatice. In plus, Yahoo si AOL, doi dintre gigantii mondiali ai postei electronice au scos pe piata o oferta de serviciu de e-mail contra cost care dispune de o protectie extrem de ridicata in ceea ce priveste atacurile virusilor informatici.