agentia.org: Eadweard J. Muybridge, fotograful sarbatorit de Google la 182 de ani de la nastere

Motorul de cautare Google si-a schimbat, luni, 9 aprilie 2012, desenul de start pentru a-l sarbatori pe Eadweard J. Muybridge, la implinirea a 182 de ani de la nasterea celebrului fotograf, inventatorul zoopraxiscopului, prima varianta a proiectorului de filme. Zoopraxiscopul este un disc circular cu o succesiune de imagini. Atunci cand discul este rotit, imaginile incep sa se miste.
Logoul de la Google, care ii este dedicat lui Eadweard James Muybridge, reprezinta mai multe fotografii, realizate alb-negru si color, care infatiseaza un calaret si calul sau. In mijlocul pozelor se afla un buton, care, in momentul in care este apasat, face ca fotografiile sa se miste, iar calul galopeaza. In 1877, Eadweard J. Muybridge a reusit cu ajutorul unui negativ fotografic sa demonstreze faptul ca toate picioarele unui cal sunt in aer, intr-un anumit moment al galopului.
Printre lucarile lui Eadweard J. Muybridge se numara si unele mai putin cunoscute decat celebrii cai in miscare. Una dintre cele mai faimoase lucrari ale sale s-a numit chiar Galopul lui Daily. In 1870, in numele stiintei, Eadweard J. Muybridge incerca sa realizeze scurte secvente animate cu femei nud!
Cine a fost inventatorul zoopraxiscopului
Eadweard J. Muybridge (9 aprilie 1830 - 8 mai 1904) a fost un fotograf englez, care a trait cea mai mare parte a vietii sale in Statele Unite ale Americii. El este cunoscut pentru inventarea tehnicii fotografiei in miscare, realizata cu ajutorul mai multor aparate de fotografiat. In 1879, Muybridge a inventat propriul aparat care capta miscarea, cunoscut sub denumirea de zoopraxiscop, considerat un precursor al proiectorului de filme.

Dupa ce a implinit varsta de 20 de ani, Eadweard Muybridge s-a mutat in SUA, unde a fost atras de peisajele salbatice. Dupa ce a suferit un accident, s-a intors in Marea Britanie si a studiat fotografia. Dupa reintoarcerea in SUA, in 1867, si-a castigat reputatia ca fotograf de peisaje.
Eadweard J. Muybridge s-a concentrat asupra miscarii animalelor si oamenilor. In 1873 a comandat in Anglia 24 de aparate de fotografiat pe care le-a dispus de-a lungul unei piste pentru cursele de cai. Aparatele de fotografiat erau declansate prin fire bine intinse.
Eadweard J. Muybridge a fost ajutat in cea mai mare parte a carierei de fostul guvernator californian Leland Stanford (1872), detinator de cai de curse.
Prietenia dintre cei doi s-a legat atunci cand Eadweard J. Muybridge a reusit in 1877 sa probeze, cu un singur negativ fotografic reprezentand galopul armasarului Occident, faptul ca toate picioarele calului sunt in aer. Mai mult, i-a aratat lui Stanford ca, contrar parerii majoritatii, atunci cand toate picioarele calului sunt in aer, membrele sunt in flexie, nu in extensie.

Eadweard J. Muybridge - achitat in cazul uciderii amantului sotiei sale

Fostul guvernator Stanford a mai contribuit si la achitarea lui Eadweard J. Muybridge intr-un caz controversat, renumitul fotograf fiind acuzat ca l-a ucis pe amantul sotiei sale, Flora. Juriul care l-a audiat a considerat "justificata" crima.
In data de 17 octombrie 1874, se pare ca l-ar fi vizitat pe amantul Florei (un critic de arta pe nume Harry Larkyns), și, dupa ce i-ar fi spus foarte politicos, "Buna seara, domnule. Ma numesc Muybridge și iata raspunsul la scrisoarea pe care ați trimis-o soției mele", - l-a impușcat mortal pe acesta cu o pușca.