Tinerii au pornit, sambata dupa-amiaza, plini de speranta spre centrul Baniei. Au protestat impotriva acordului ACTA cu masti, pancarte si mesaje sugestive, asa cum au facut oameni din toata Europa in ziua de 11 februarie.
Peste 2.000 de persoane isi anuntasera, pe rețeaua de socializare Facebook, prezenta, dar in lupta cu gerul si cu zapada s-au ancorat aproximativ 100 de oameni. Majoritatea tineri, protestatarii s-au strans in Piata "Mihai Viteazul" la ora 17.00, ora manifestatiilor valabila peste tot in Europa.
Cu fețele acoperite de mastile Guy Fawkes, devenite simbolul mondial anti-ACTA si al anonimatului, cu fetele inghetate infasurate in fulare, din care mijeau doar ochii ce clipeau mai des ca de obicei, tinerii craioveni n-au fost "huligani" si nici "ultrasi". Ei au protestat pasnic impotriva ACTA, tratatul care, cred ei, daca va fi semnat, va distruge dreptul la intimitate si va instaura dictatura corporatiilor pe internet. "Nu vrem ACTA!", spuneau atat vocile degerate ale putinilor craioveni, cat si pancartele lor.

"De ce nu strigati, de ce ati venit?"

Simultan cu protestul tinerilor se desfasura si unul al varstnicilor, care manifestau impotriva presedintiei: "Jos Basescu, jos Basescu!". Protestatarii anti-ACTA nu intelegeau ce se intampla. Acela nu era atunci, acolo, razboiul lor. Cu steagul Romaniei gaurit in mijloc si cu o portavoce imensa, cei mai in varsta au indemnat tinerii sa prinda glas: "De ce nu strigati, de ce ati venit?". Priviri nervoase si rabufniri.
Am intrebat care-i legatura dintre presedintele Romaniei si protestul impotriva ACTA. Ei au replicat ca "Basescu e un dictator si asta cu internetul e tot o dictatura. Ii sprijinim si pe ei impotriva dictaturii globale!". Completarea a venit din partea unui alt barbat, care sustinea ca "Asta e altceva, noi suntem aici de o luna". Presarata in multimea de voci, s-a facut auzita si nemultumirea unui protestatar. Problema sa? Contradictia dintre Mihai Razvan Ungureanu, noua lui functie publica si demisia de la sefia SIE: "Nu avea voie decat dupa sase luni!". Colac peste pupaza, concluzia a fost simpla: "Noi mergem pana la capat, altfel nu se poate".

"Stiti sa-l cautati pe Basescu pe Google?"

Cu masti si glugi pe cap, "anonimii" - caci si asta implica ACTA, incheierea anonimatului on line - s-au dat deoparte, inspre Mercur, lasandu-i pe cei mai batrani sa protesteze separat. Acestia nu au renuntat si s-au apropiat din nou. Tinerii inflacarati n-au mai rezistat. "Stiti ce-i aia ACTA? Nu stiti ce e, plecati de-aici!", a tipat un tip cu parul roscovan, strajuit de-o pelerina cu un cap de mort si doua oase incrucisate, simbolul pirateriei. "Stiti sa-l cautati pe Basescu pe Google?", s-a auzit deodata. L-am cautat cu privirea, gasindu-l dupa aburii scosi pe gura. Acelasi simbol ii contura si lui pelerina. Un tanar mai inalt si mai calm i-a dojenit, impaciuitor: "Lasa-i si pe ei sa traiasca!".
Protestatarii anti-Basescu n-au mai rezistat mult in centrul Baniei. Frigul si-a spus cuvantul. Tinerii s-au ambitionat si au ramas, strigandu-si in continuare crezul: "Daca ACTA acceptati, libertatea ne-o furati!". Tineau la piept sau in aer foile cu mesajul principal "STOP ACTA! Protestam pasnic" si incercau sa-si mai puna sangele in miscare, topaind. Un baiat cu mainile inghetate pe o camera foto imortaliza peisajul. Privea reticent catre reportofon. "Am iesit pentru eliberarea internetului, sa nu ni-l cenzureze". Pentru el, motivarea diferentei de numar dintre cei ce si-au anuntat prezenta la protest si cei care au venit a fost simpla: "Le e frig sau, poate, sunt prea ignoranti". A ramas langa niste troiene, fotografiind.

Observatorii tacuti

Politia si Jandarmeria au observat in tacere manifestatiile celor din piata. Distanti, dar politicosi, jandarmii au marturisit ca "Nu putem sa dam nici o declaratie de presa, ca nu avem dreptul. Intrebati purtatorul de cuvant". Unul dintre jandarmi a intrebat, prudent, daca "s-a intamplat ceva deosebit". Langa, la cativa metri distanta, reprezentantii politiei priveau si ei manifestatiile, la fel de tacuti. Protestele s-au desfasurat pasnic, iar asta a linistit ambele tabere. Oamenii au fost lasati sa-si exprime ideile, iar autoritatile au privit de departe, fara sa intervina.
Dupa ce varstnicii au eliberat zona, concetatenii lor mai tineri au ocupat iarasi centrul. Sub supravegherea camerei video instalate vizavi de Piata Prefecturii, protestatarii au pus picior de la picior si au desenat un frumos, dar prea mic "STOP ACTA". Lupta cu zapada inghetata n-a fost usoara. Daca in primele momente parea lesne sa-ti lasi scriitura in omat, in curs de cateva minute, vreo 15 tineri incercau cu bocanci si chiar cu mainile sa dea la o parte stratul de gheata. "Uite sare!", a strigat unul dintre ei, fericit, vazandu-l pe altul carand o punga plina cu sare grunjoasa. Mesajul "STOP ACTA" a prins, intr-un final, contur. Telefoanele sustinatorilor de acasa au sunat, iar rezultatul a fost "capturat" de pe internet.

"Aia stau in casa si rad de noi"

Frustrarea plutea in aer. "Aia stau in casa si rad de noi, iar cand s-o ratifica ACTA, o sa inceapa sa se planga toti", a spus un foarte tanar protestatar. Doi-trei au mai plecat. Daca a ingheta de frig pentru o idee a parut posibil pentru unii, pentru ceilalti de acasa, tabloul a fost pictat in cateva cuvinte de catre o fata nemultumita, acoperita de un fular: "Stai cu mouse-ul in mana, te doare la banana!".
Aproape de ora 19.00, aratata de telefoanele inghetate si de ceasurile ce acopereau incheieturile paralizate de frig, cei mai multi dintre protestatari au plecat spre casa. Doar unul dintre tinerii ramasi marturisea dezamagit, purtand parca un gust amar in voce: "A fost odata internetul, asa o sa le spunem copiilor nostri!". "Daca om putea...", a replicat un altul, pesimist.
Acasa, fularele si manusile au fost agatate in cui, mastile au fost date jos si protestul a continuat pe Facebook. Rezumatul postarilor de pe reteaua de socializare a fost unul singur: toti sunt viteji pe net, acasa. Pe acestia i-au incalzit gradele din locuinta. Pentru cei din piata, caloriferul metaforic a fost o singura idee. Aceea ca impreuna pot schimba ceva, chiar si cu pretul unor picioare sloi si al amigdalelor umflate de ger. Sau cu acela al unei dezamagiri care n-are nici o treaba cu frigul. Mai degraba, cu solidaritatea.
Ce este ACTA?
ACTA este un tratat comercial plurilateral propus ca raspuns la cresterea globala a comerțului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate dedrepturi de autor.Domeniul de aplicare al ACTA este larg si include atat contrafacerea bunurilor fizice, cat si distribuirea prin internet si tehnologia informației. Acest acord a fost semnat pe ascuns pe 26 ianuarie, de catre 22 de state ale UE (printre care si Romania), iar pentru a intra in vigoare, ACTA trebuie aprobat de Parlamentul European. Primele discutii in PE vor incepe in luna mai, cand comisiile de specialitate vor analiza textul proiectului de lege. Totodata, sub dominatia ACTA, interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viata privata si alte drepturi fundamentale.
Cum te afecteaza ACTA?
In cadrul ACTA, pirateria digitala este considerata contrafacere si este pedepsita in acelasi mod ca falsurile. Astfel, acordul ACTA precizeaza ca pirateria este pedepsita cu inchisoarea, sanctiune pe care o primesc inclusiv cei care incurajeaza sau favorizeaza pirateria. Cu alte cuvinte, daca descarci un film piratat de pe internet, vei fi condamnat la inchisoare. Intrucat risca sa fie pedepsit cu inchisoarea pentru piraterie, providerul de internet va fi obligat sa monitorizeze toata activitatea ta si sa furnizeze aceste informatii institutiilor statului.
Efect al protestului anti-ACTA
Francezul Kader Arif, raportorul Parlamentului European pentru ACTA, a demisionat din functie pe 28 ianuarie, la numai cateva zile dupa ce mii de polonezi au protestat in strada impotriva ACTA. Aceleasi proteste au determinat si cea mai dura reactie de pana acum: Polonia a suspendat semnarea tratatului ACTA, cel putin pana la clarificarea numeroaselor articole care pun in pericol libertatea de exprimare pe internet.