Ziarul financiar informeaza: Previziuni pentru industria IT: cu ce vor mai uimi in 2012 Apple, Facebook si Google

Divizia de research a site-ului Business Insider face o serie de previziuni cu privire la industria IT si a Internetului. Chiar daca autorii recunosc ca previziunile sunt rareori corecte, ele ajuta totusi la crearea unor imagini de ansamblu.

1. Google va lansa o tableta de 200 de dolari

Tableta Kindle Fire lansata de Amazon a schimbat regulile in aceasta industrie mai ales datorita pretului , aflat mult sub cele ale companiilor rivale. In acelasi timp, Google, care duce o lupta apriga cu Apple, a pierdut pana acum pe frontul tabletelor, unde gadgeturile cu sistem de operare Android sunt depasite de iPad. O modalitate prin care Google poate castiga cota de piata este sa reproduca strategia Amazon de a vinde tablete la un pret mult sub cel al concurentei si pe pierdere. Si are si resursele sa faca acest lucru in conditiile in care cumpara Motorola, care produce deja tablete.

2. Facebook va creste mai rapid decat estimarile si va ajunge la 1 miliard de utilizatori

Facebook are deja 800 de milioane de utilizatori, iar multi considera ca reteaua si-a atins numarul maxim de utilizatori in conditiile in care domina pietele dezvoltate, iar pe pietele emergente precum China sau Rusia nu reuseste sa bata concurenta. Dar mai exista piete pe care poate creste, cum ar fi regiunea de sud-est a Asiei, India sau Brazilia.

3. Twitter va deveni o companie gigant

O situatie pe care putini au observat-o este faptul ca Twitter isi construieste in liniste o afacere gigant. In ultimul an, compania a experimentat cu diferite formate de publicitate, iar acum l-a gasit pe cel bun atat pentru utilizatori, cat si pentru companii. 2012 va fi anul in care Twitter va incepe sa genereze venituri mari.

4. RIM, producatorul BlackBerry, va fi vandut

RIM, producatorul telefoanelor Blackberry, este o companie muribunda. La un moment dat o companie precum HTC sau Nokia o va cumpara pentru patentele pe care le detine si pentru divizia de business. Pe lista posibililor cumparatori se mai afla si compania chineza ZTE.

5. Apple va creste conform estimarilor

Apple are obiceiul de a depasi cu mult estimarile analistilor. Acest lucru a fost posibil ca urmare a doi factori: analisti au subestimat Apple, iar compania a venit cu doua produse fanion iPhone si iPad. Acum insa iPhone-ul atinge faza de maturitate, iar din urma vin tare telefoanele ce folosesc sistemul Android, iar in ceea ce priveste iPad-ul cresterea este usor de prevazut. Desi Apple va iesi probabil anul viitor cu o tehnologie TV revolutionara, piata nu este la fel de mare precum cea a telefoanelor si a tabletelor.

6. Nokia va avea un an bun

Multi analisti se asteapta ca Nokia sa aiba soarta RIM. Si desi a scazut foarte mult, Nokia este o companie mult mai mare decat RIM, iar finlandezii au inceput sa lanseze telefoane mai bune si cu un software imbunatatit. Vor mai trece ani buni inainte ca Nokia si Microsoft sa devina un jucator puternic, dar anul viitor va fi unul bun pentru Nokia.

7. Amazon va inregistra venituri mari, dar si pierderi masive

Dupa ani de "recoltare", Amazon a inceput sa investeasca. Jeff Bezos si-a dat seama ca are in fata o oportunitate masiva: crearea unui ecosisem complet de distributie de produse media, crearea celei mai mari platforme de cloud computing si "inghitirea" retailului traditional. Toate aceste oportunitati au nevoie de investitii masive. Iar aceste investitii, tablete cu un pret sub costurile de productie, reduceri pentru clientii fideli ai Amazon sau centre de date, vor aduce venituri mai mari, dar nu si profituri.

8. 2012 va fi anul in care advertisingul pe mobil va exploda

Advertisingul pe telefoane mobile este o piata inca mica atunci cand este comparata cu publicitatea pe internet, dar nu va ramane asa pentru totdeauna. Smartphone-urile au explodat, depasind ca vanzari PC-urile, iar cresterea abia a inceput.

9. "Internetul lucrurilor" va lua amploare

"Internetul lucrurilor" este un nou termen care descrie ideea ca toate obiectele ce ne inconjoara sa fie echipate cu electronice care sa se poata conecta la internet, ceea ce va deschide o piata plina de potential pentru crearea de noi aplicatii. Acestea pot lua forma cantarelor care trimit direct pe Twitter greutatea pana la obiecte mult mai vizionare precum diferite gadgeturi la purtator (de exemplu ochelari conectati la internet).