Ziare.com informeaza : Afla ce celebreaza Google marti prin logo
Catedrala Sfantul Vasile din Moscova, inaltata in urma cu fix 450 de ani, este celebrata marti deGoogle, prin logo-ul adoptat. Celebra constructie se afla in capatul Pietei Rosii, in imediata vecinatate a Turnului Spasskaya si a Kremlinului si este reprezentativa din punct de vedere turistic si cultural pentru intreaga Rusie.
Arhitectura catedralei, stilul pur rusesc, multitudinea de culori vii ce stralucesc cu putere in ciuda vremurilor grele prin care a trecut fac din aceasta un monument de valoare mondiala, unic si inegalabil. Aceasta constituie punctul central al capitalei ruse si marcheaza centrul geometric al orasului. Pana in anul 1600, ea a fost cea mai inalta cladire din Moscova.
Catedrala Sfantul Vasile a fost ridicata intre anii 1555 - 1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan si consta din cele noua capele ridicate pe o singura fundatie.
Spiralele turelelor de caramida rosie, incheiate cu domurile viu colorate in forma de ceapa, creaza o imagine incantatoare. Legenda, neconfirmata istoric, spune ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare.
Piata Rosie este cea mai cunoscuta piata a orasului, ea separand Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul Presedintiei ruse, de zona comerciala. De aici pornesc toate drumurile principale ale orasului. Vechile cladiri de lemn din Piata Rosie au fost demolate in 1493, la ordinul lui Ivan al III-lea al Rusiei, deoarece erau supuse permanent riscului de a fi incendiate. Noua zona a devenit piata centrala a Moscovei, aceasta ajungand sa fie folosita pentru ceremonii publice, pentru proclamatii si ca loc de incoronare al tarilor rusi.

Sfantul Vasile - ocrotitorul Catedralei din Piata Rosie

Moastele Sfantului Vasile se afla in interiorul minunatei biserici rusesti. Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului.
Sfantul Vasile cel "Nebun dupa Hristos" a trait intre anii 1468 - 1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe locul catedralei. Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormantat aici si ca acest sfant lacas sa ii poarte numele, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea facuta tarului in legatura cu incendiul Moscovei, in anul 1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti - asa numiti "nebuni dupa Hristos" - foarte iubiti in spiritualitatea rusa.

A infruntat semeata vicisitudinile sortii si ale istoriei

Tulburarile istoriei nu au ocolit aceasta perla moscovita. S-a spus ca Napoleon ar fi admirat-o atat de mult incat a dorit sa o ia la Paris. Neavand tehnologia necesara a dispus incendierea ei, dar dezastrul a fost impiedicat de o ploaie aparuta din senin.
In anul 1918, autoritatile bolsevice au inchis-o, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tarziu, in 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata.
El a creat special o macheta a zonei pentru a demonstra necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin, explicand obstacolul reprezentat de catedrala in calea traficului si a paradelor militare. Atunci cand arhitectul a maturat cu un gest catedrala de pe macheta, se pare ca Stalin ar fi rostit celebra fraza "Lazar, pune-o la loc! "