Capacitatea modelului este una nestandard pentru domeniul stocarii magnetice, insa echipamentul PQI nu foloseste aceasta tehnologie de stocare. PQI Turbo Plus foloseste in schimb chip-uri de memorie Flash in locul obisnuitelor discuri magnetice. Probabil ca v-ati dat seama deja ca vorbim de tehnologia SSD (solid state drive), practic cea care va lua locul tehnologiei magnetice prezenta in harddisk-uri de mai bine de 25 de ani.

PQI specifica o rata de transfer maxima de 60 MB/s pentru drive-ul de 256 GB. Valorile nu se pot compara cu cele ale harddisk-urilor care ajung si la 80 MB/s, insa reprezinta un salt serios de la cei 20-30 MB/s cat au unitatile SSD precedente. Aspecte pozitive ale unitatilor SSD ar fi: spatiu mai mic ocupat (fiind in general unitati de 2.5), consum redus, timpi de acces de pana la o mie de ori mai mici decat cele ale HDD-urilor.

Primele drive-uri SSD au aparut in urma cu aproximativ un an, in capacitati de la 4 GB la 16 GB si se credea ca va mai trece mult timp pana tehnologia sa ameninte serios statutul harddisk-urilor. Companiile au lucrat din greu si deja exista echipamente care ofera 64, 128 si chiar 256 GB de stocare flash. In lucru sunt si modele cu 512 GB, insa nu se cunosc datele lor de lansare. Din pacate, fiind inca in primii ani de prezenta pe piata, unitatile sunt foarte scumpe, iar previziunile nu sunt pozitive. Analistii spun ca abia spre 2016 pretul per GB al SSD-urilor va fi egal cu cel al HDD-urilor.