Bucharest Gaming Week 2019, unul dintre cele mai importante si emblematice festivaluri de gaming din Romania si Europa de Sud-Est, este programat sa aiba loc in perioada 4 - 10 noiembrie 2019 in diferite locuri din Capitala, evenimentul central urmand sa se desfasoare la Palatul Parlamentului, pe 9 si 10 noiembrie, in trei sali - Unirii, Take Ionescu si I.I.C.Bratianu.
Conform organizatorilor evenimentului, sambata, 9 noiembrie, la doar 5 zile de la derby-ul Ligii 1 dintre Craiova si Dinamo, cele doua echipe se reintalnesc virtual de data aceasta pentru un nou meci la Bucuresti. Este vorba de meciul din jocul FIFA 20 dintre Andi Stoica (VFC Dinamo) si Dan Buzarnescu (Universitatea Craiova 1948). Partida este programata pentru ora 11:00 si va avea loc in deschiderea Bucharest Gaming Week 2019 de la Palatul Parlamentului.
De asemenea, tot pe 9 noiembrie, pe scena mare va fi organizata o competitie care va aduna cele mai surprinzatoare costume inspirate de jocuri video, benzi desenate si anime-uri, iar competitorii trebuie sa intre cat mai bine in pielea personajelor pentru a castiga premiul cel mare, respectiv prezenta la Conventia Heroes Comic Con din Madrid (14 si 15 decembrie).
Pe parcursul evenimentului, in spatiul Counter-Strike 20 de ani by AOC Gaming, vor fi celebrati 20 de ani de la nasterea unuia din cele mai reprezentative titluri din istoria jocurilor video. Cei prezenti vor putea urmari evolutia jocului de-a lungul anilor, gamerii putand juca chiar jocul original Counter-Strike 1.6 pe un PC retro - Intel Celeron 2.8GHz, Intel 82865G Graphic Controller 1G RAM.
Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania (RGDA) va avea un stand unde studiouri indie din Romania, Danemarca, Brazilia, Ungaria, Bulgaria, Serbia si India isi vor prezenta creatiile, respectiv: peste 20 de titluri de PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch si mobile. Romania va fi reprezentata de studiourile Alien Pixel Studios, Sand Sailor Studio, White Pond Games, Lowpoly Interactive, FearLand Team, Bearded Giant Games, Tiny Box Studio, Never Games, Interactive Stone, Edgeflow Studio si EvilStars Studio.
Evenimentul central de la Palatul Parlamentului va aduce turnee de e-sports, precum Finalele ESL Southeast Europe Championships Counter-Strike: Global Offensive si Brawl Stars cu premii totale de 10.000 de euro. Noua competitie destinata jucatorilor non-profesionisti de Counter-Strike: Global Offensive, KFC Arena powered by Nexus Gaming ofera echipei castigatoare premiul de 3.500 de euro. Finalele competitiilor se joaca pe scena mare a Bucharest Gaming Week 2019.
Tot in cadrul evenimentului principal va exista o zona dedicata creatorilor de continut, unde comunitatea de gaming va putea sa interactioneze cu youtuberi la moda, precum: Creative Monkeyz, Lectura de la A la Z, Bercea, Gami (5GANG), Fratii Munteanu, iRaphahell, Ovidiu 'Ovvy' Patrascu, Bobospider, XCretzu, ZaSami, Jaxi, IceManLucky, EpicShorty, Werty si Madalin.
La fiecare dintre standurile partenerilor, participantii vor putea sa se joace in competitii si sesiuni de free to play care se concentreaza pe jocuri celebre: Counter Strike: Global Offensive, Clash Royale, Rocket League, League of Legends, FIFA20, PlayerUnknowns Battleground, Fortnite, Gran Turismo, Mortal Kombat 11, Beat Saber, Spider Man, Call of Duty Modern Warfare si multe altele.
Conform datelor Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri din Romania (RGDA), industria de gaming din Romania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 156 milioane de dolari, in crestere cu 11,63% fata de anul anterior, cand valoarea pietei se situa la 140 de milioane de dolari.
Cu peste 80 de studiouri in care se dezvolta jocuri video, dintre care mai mult de jumatate in Bucuresti, industria de profil are un raport intre activitatea de dezvoltare jocuri noi si cea de servicii de specialitate pentru domeniu de 85% vs 15%. Studiouri pentru dezvoltare sunt deschise si in Cluj-Napoca, Brasov, Craiova, Iasi si Timisoara.
In Romania, activeaza cele mai mari companii dezvoltatoare de jocuri, printre care: Ubisoft Romania, Electronic Arts Romania, Gameloft Romania, Amber Studio, Bandai Namco Entertainment Romania, King Games Studio, AMC Romania, Angry Mob Games.
Printre jocurile video dezvoltate in Romania se regasesc: FIFA (Electronic Arts), Assasins Creed Origins (Ubisoft), Need for Speed (Electronic Arts) sau Iron Blade (Gameloft).