go4it.ro: Tablete - manualul incepatorului (3)
Cat de mare poate fi tableta
• Tabletele de 10"
Se pare ca diagonala de aproximativ 10" a prins foarte bine la consumatori. Daca Apple foloseste o rezolutie de 1024x768 de pixeli, ceilalti producatori s-au indreptat spre ecrane cu un aspect wide si o rezolutie de 1280x800 de pixeli. Diagonala de 10" este indeajuns de mare pentru a afisa destul de bine o pagina web, dar indeajuns de mica pentru ca dispozitivul sa fie catalogat un ultra-portabil. Chiar si pentru vizionarea filmelor sau rularea unor jocuri, suprafata de afisare este destul de generoasa. Tastatura afisata are butoane indeajuns de mari pentru a fi usor de folosit. Exista insa un mic dezavantaj: greutatea. iPad 2 este o tableta usoara, insa Motorola Xoom si Acer Iconia Pad A500 necesita un suport atunci cand sunt tinute cu o singura mana.
• Tabletele de 7"
Tabletele de 7" pot fi tinute usor in palma. Ele au insa o tastatura virtuala care nu se preteaza pentru scris intensiv. Navigarea pe Internet nu este o problema, la fel cum nu este nici redarea filmelor. Bateria are un spatiu ceva mai limitat in carcasa, insa primul Galaxy Tab oferea pana la sapte ore de redare video. Momentan nu sunt pe piata modele cu ecran de 7" si Android 3.0, insa ele sunt asteptate pana la sfarsitul anului.
• Tabletele cu ecran mai mic de 7"
Acestea sunt greu de recomandat deoarece se apropie prea mult de telefoane mobile si nici nu ofera o functionalitate sporita. O parte din cele disponibile la noi pe piata ruleaza un Android 2.x si au ecrane rezistive pentru a fi accesibile la capitolul pret.

• Un alt tip de tablete
Acer Iconia Tab W500 face parte dintr-o alta categorie de tablete. Carcasa este putin mai groasa decat la modelul Iconia A500 deoarece in ea se gasesc componente de netbook. Odata pornita, pe ecran apare logo-ul Windows 7 Starter. Acer W500 este de fapt un netbook fara tastatura. Utilitatea ei este putin indoielnica deoarece interfata sistemului de operare nu este optimizata pentru ecranul sensibil la atingere, iar productivitatea este compromisa de lipsa tastaturii. Sony pregateste o tableta hibrida similara, dotata cu o tastatura QWERTY si un sistem de culisare. Ea ar putea sa fie veriga lipsa intre tabletele cu sistem de operare mobil si tablet PC-uri.

• Tabletele de pe piata din Romania
In mod surprinzator, pe piata din tara noastra sunt disponibile aproape toate tabletele de ultima generatie lansate oficial. Fanii Apple pot cumpara atat iPad, cat si iPad 2, in versiunile cu stocare de 16 GB, 32 GB si 64 GB si cu modul 3G. Tabletele cu sistem de operare Android 3.0 sunt si ele foarte bine reprezentate. Motorola Xoom si Acer Iconia Tab A500 sunt deja in magazine, iar Asus Eee Pad Transformer, cu dock-ul sau optional este asteptat la finalul acestei luni.
Daca aveti un smartphone BlackBerry, puteti sa va interesati de tableta PlayBook. Ea este disponibila in tara noastra in trei versiuni care difera doar prin capacitatea de stocare. Tot cu o diagonala de 7", tableta HTC Flyer a ajuns si ea pe meleagurile noastre. Ea ruleaza sistemul de operare Android 2.4.