descopera.ro : Terra 2.0 - cursa spre computerul planetar
(Continuare)

O lume tot mai conectata
Numarul tot mai mare de senzori implica si obtinerea unei cantitati mult mai mari de date. Acest lucru se poate observa din ceea ce s-a intamplat deja: pe masura ce vitezele conexiunilor de Internet au crescut, si volumul traficului de date a fost mult mare. Compania Cisco estimeaza ca traficul de Internet contorizat de 20 de gospodarii obisnuite in 2011 este mai mare decat tot traficul de Internet inregistrat in 2008!
Dispozitivul care accelereaza cel mai tare tranzitia spre lumea digitala este telefonul mobil si mai ales telefonul inteligent (smartphone-ul), care contine un numar foarte mare de senzori. Acestia pot fi folositi in nenumarate feluri - spre exemplu, pentru a transforma telefonul intr-un "doctor de buzunar".
La nivelul anului 2010, 4 miliarde de persoane (60% din populatia planetei) detineau un telefon mobil, iar 12% dintre acestea aveau telefoane inteligente (a caror rata de penetrare creste cu mai bine de 20% in fiecare an). Se estimeaza ca 80% din populatia planetei va avea un telefon mobil in 2017 (adica 5,6 miliarde de persoane).
Institutul McKinsey estimeaza ca, in acest moment, exista peste 30 de milioane de senzori in uz la nivel mondial si ca numarul acestora creste cu peste 30% pe an.
(Va urma)