Victor Piturca, selectionerul Romaniei, a analizat meciul cu Olanda, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, partida terminata cu o infrangere umilitoare, scor 1-4.
Antrenorul primei reprezentative si-a inceput expunerea sustinand ca el a crezut ca Romania putea castiga partida cu Olanda. Sau, cel putin, sa "scoata" o remiza.
"Va spun sincer, eu am crezut in victorie. Sau macar intr-un meci egal. Si puteam sa obtinem un rezultat bun, dar am primit acel gol. Ori, cand iei gol in felul asta, e foarte greu sa revii", a afirmat Victor Piturca la GSpTV.
Criticat destul de aspru pentru ca a schimbat echipa, selectionerul pare ca regreta decizia de a pastra aceeasi formatie de la Istanbul.
"M-am gandit pana in ultimul moment la schimbari. Am discutat, insa era foarte greu sa schimb echipa dupa jocul bun din Turcia. Erau variante, se puteau face schimbari... Era un Tamas care nu jucase la club si dadea semne de nervozitate, Era un Marica, si el cu putine meciuri la Schalke, era un Torje, care si el se recupereaza foarte greu si spaniolii stiu asta, Era unul dintre mijlocasii centrali... Sigur, acum vorbim dupa meci", a mai spus Piturca.
Odata lamurit aspectul schimbarilor, antrenorul Romaniei a analizat erorile care au dus la infrangerea umilitoare cu Olanda.
"Eu am vorbit cu jucatorii, le-am explicat ca o greseala, un gol luat din faza fixa, poate decide meciul. Am si exersat mult fazele fixe. Olandezii sunt buni, ne-au luat pe piept, vorba aia, pe cand noi ne opream! M-am uitat la golul doi si doi jucatori de la noi s-au oprit. Nu se poate asa ceva!
Ghinionul nostru a fost ca Tatarusanu a respins atunci gresit, Lens a reluat cu capul, Tamas a sarit si a lovit si el cu capul, a trimis mingea in bara si apoi s-a lovit de el si a intrat in poarta. Cu Tatarusanu am vorbit mult, i-am spus ca atunci cand vrea sa iasa, sa iasa hotarat. Acum nu vreau sa dau vina pe Ciprian, departe de mine.
La fel a fost si golul doi. Un fault inutil si a venit Indi singur si a marcat. Nu se poate asa ceva! Echipa Olandei ne-a batut pe faze fixe, nu pe joc. Am avut si ghinion pentru ca, daca marcam la acea bara, nu ne mai aruncam, ne faceam jocul nostru. Pentru ca ati vazut, noi am fost fortati sa atacam mereu iar Olanda ne-a asteptat", a explicat Piturca.

Arbitrajul bata-l vina

Daca imediat dupa meci a refuzat sa comenteze arbitrajul, de aceasta data Victor Piturca s-a dezlantuit impotriva scotianului Craig Thompson, despre care a spus ca a avantajat clar reprezentativa Olandei.
"Nu se poate la acest nivel ca toate fazele sa le judeci in favoarea Olandei. Fie ca era aut, fie ca era corner sau orice, totul a fost in favoarea lor! La acest nivel, in care o faza poate decide un meci, nu avem nevoie de asa ceva. Am vorbit cu Mircea Sandu dupa partida, dar acum nu mai putem face nimic. Poate ar trebui facut un memoriu pe arbitraj... Echipa Olandei, ca si cea a Ungariei, a fost favorizata. Pai Turcia a avut un penalti clar in ungaria care nu le-a fost acordat!", a replicat Piturca.
In incheiere, selectionerul sustine ca umilinta de pe National Arena are doua mari cauze - arbitrajul si lipsa de concentrare a "tricolorilor" la fazele fixe.
"Cine nu a vazut meciul poate sa spuna ca echipa Romaniei e slaba. Pai daca acorzi un penalti pentru Olanda si noua nu ne dai, normal ca avem scorul asta. Se facea 3-2 daca primeam penalti, un 3-2 e altceva, totusi.
Nu m-a surprins cu nimic Olanda, stiam ca nu mai au aceeasi siguranta pe linia de fund. Dar n-au mai fost baietii mei cei din meciul cu Turcia, a fost problema de concentrare."
Nationala Romaniei a pierdut, scor 1-4, intalnirea jucata marti seara, pe National Arena, cu Olanda, in Grupa D a preliminariilor europene pentru Campionatul Mondial din 2014.
"Tricolorii" ocupa acum pozitia a treia in clasamentul grupei, cu 9 puncte, la egalitate cu formatia de pe locul secund, Ungaria.