In noaptea de 1 spre 2 ianuarie a.c., in jurul orei 00.50, politisti ai Sectiei 2 - I.P.J. Arges l-au depistat pe P.A., de 17 ani, din comuna Leordeni, Judetul Arges.
Din cercetarile efectuate s-a stabilit faptul ca in noaptea de 30 spre 31 decembrie 2010, impreuna cu I.V., de 17, ani din comuna Cateasca, au spart 6 autoturisme parcate pe raza cartierului Tudor Vladimirescu, din care au sustras mai multe bunuri.
In urma extinderii cercetarilor, politistii au mai stabilit faptul ca P. A., impreuna cu T.M., de 37 ani, din Targoviste, judetul Dambovita, sunt suspectii principali in cazul spargerii unei societati comerciale, fapta comisa la sfarsitul lunii decembrie 2010.
Suspectii au fost retinuti pe baza de ordonanta si prezentati Parchetului si instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva, pe numele lui P.A. si I.V. fiind emise mandate de arestare preventiva pentru 19 zile, iar pentru T. M. pentru 29 de zile.
Cei in cauza au fost introdusi in arestul I.P.J. Arges.
Pentru a preveni furturile din autoturisme, POLITIA ROMANA va recomanda:
Nu parcati la intamplare. Cautati un loc bine iluminat, supravegheat si suficient frecventat!
Nu lasati niciodata motorul pornit si autoturismul nesupravegheat si deschis cand il parasiti, chiar si pentru cateva momente (pentru a verifica o pana de cauciuc, pentru a plati la benzinarie etc.)!
Nu lasati in masina bunuri, aparatura electronica, bani, carti de credit, ordine de plata, etc.!
Rasuciti bine cheia in contact si blocati volanul, pana se intepeneste!
Nu pastrati dublura cheii de contact in sertarul de la bord!
Montati un sistem de alarma antifurt!
Nu uitati geamul, portbagajul sau portiera deschisa cand parasiti autoturismul!
Nu lasati in masina actul de inmatriculare al autoturismului si nu imprumutati masina persoanelor in care nu aveti deplina incredere!
Montati un intrerupator electric general intr-un loc ascuns care sa nu permita pornirea autoturismului!
Verificati daca sistemul de inchidere a usilor functioneaza bine!
Pastrati separat cheile locuintei de cheile masinii. Riscati sa va pierdeti atat masina, cat si lucrurile din casa!
Daca v-a disparut busonul rezervorului de combustibil, schimbati toate incuietorile (poate fi folosit pentru confectionarea unei dubluri)!
Pastrati intr-un loc sigur, un bilet cu datele masiniil. In caz de furt veti putea dovedi cu usurinta ca masina va apartine!
Pentru prevenirea furturilor din societati comerciale:
In magazinele cu autoservire trebuie amenajat un colt cu rafturi, unde vor fi lasate bagajele voluminoase ale clientilor, care vor fi supravegheate de un angajat!
Trebuie acordata atentie persoanelor care pot ascunde sub vestimentatie (rochii, haine foarte largi cu buzunare special confectionate etc.) diverse produse!
Raioanele cu articole de mare valoare cum sunt bijuteriile, aparatura electronica etc., trebuie amplasate cat mai departe de iesirea din magazin, in expozitii inchise sau in spatele tejghelelor!
Asigurarea unui iluminat corespunzator pe timp de noapte a usilor de acces in magazin!
Transportul banilor trebuie facut in conditii de maxima securitate, cu respectarea conditiilor prevazute de lege!
Inainte de inchiderea magazinului trebuie controlate toate raioanele pentru a nu oferi posibilitatea unui hot sa ramana inauntru!
La magazinele cu program non-stop, servirea pe timpul notii se va face printr-un geam special amenajat, nefiind permis sub nici o forma accesul clientilor in magazin, mai ales atunci cand este deservit de un singur vanzator!
Nu pastrati sume mari de bani in casele de marcat si nu oferiti informatii referitoare la paza societatii unor persoane necunoscute!
Pe timpul noptii, magazinele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de alarma, sa aiba inchizatori sigure si grilaje, conform prevederilor Legii nr. 333/2003.
In acelasi timp, trebuie avuta in vedere selectarea cu grija a personalului, stiut fiind faptul ca nu de putine ori infractorii nu actioneaza la intamplare, ci cu sprijinul si complicitatea personalului ce deserveste unitatea!