Un barbat din comuna Brastavatu si altul din Caracal au fost retinuti zilele trecute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dupa efectuarea unei perchezitii domiciliare la locuinta lor. Barbatii fac parte dintr-un grup infractional organizat, format din 54 de invinuiti, specializat in traficul de droguri de risc si care actiona in mai multe judete.

Paul Farda, de 61 de ani, mecanic de ocazie, si concubina sa, Elena Chiliban, de 63 de ani, ambii din comuna olteana Brastavatu, au fost retinuti, in noaptea de 22 august, dupa efectuarea unei perchezitii domiciliare la locuinta lor. In urma descinderilor efectuate de mascati si procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara, au fost gasite sapte baxuri de sticlute pline cu droguri (ketamina). De asemenea, a mai fost retinut Ilie Jilcu, de profesie medic veterinar, din Caracal, care facea parte din acelasi grup infractional.

Paul Farda era unul dintre lideri

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara au destructurat cu aceasta ocazie un grup infractional organizat, format din 54 de invinuiti, specializat in traficul de droguri de risc - keta-mina. Grupul infractional era structurat pe doua paliere, corespunzatoare surselor de aprovizionare cu droguri, aflate in localitatile Drobeta Turnu Severin si Brastavatu, judetul Olt.
Paul Farda era unul dintre liderii grupului. "Drogurile erau procurate de catre liderii grupului infractional, Ianchi Puiu-Mircea, Podina Claudiu-Nicolae, Nitescu Cristina si Farda Paul, de la Jilcu Ilie si Pacioaga Marian. Acestia din urma, in calitate de medici veterinari, procurau cantitati importante de droguri, intocmind documente false pentru justificarea consumului de ketamina in cadrul activitatii profesionale desfasurate. Ulterior, ketamina era depozitata in locuinta lui Risipitu Robert Florin, bodyguard la un cazino din Petrosani, si intr-o garsoniera inchiriata, de unde era preluata si distribuita de catre dealeri, in forma lichida, contra sumei de 10 lei pentru un miligram si, respectiv 200 de lei pentru un flacon de 25 de miligrame. Unul dintre principalii distribuitori are calitatea de politist comunitar la Primaria Petrosani. Valoarea drogurilor traficate depaseste suma de 130.000 de lei. Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de 34 de invinuiti pentru savarsirea infractiunilor de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup. Pentru alte 20 dintre persoanele ridicate, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru punerea in vanzare si detinerea de droguri de risc pentru consum propriu", este specificat in comunicatul DIICOT.

Cum actiona reteaua din Olt

Conform procurorilor DIICOT, veterinarul din Caracal, Jilcu Ilie, elibera retete pentru ketamina, medicament folosit pentru anestezierea animalelor mari, dupa care ridica produsele din farmacia la care lucra. Intra apoi pe fir mecanicul auto, Paul Farda, care prelua ketamina si o distribuia unor persoane din Petrosani si Hateg.
In acest caz au fost efectuate 35 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Hunedoara, Olt si in municipiul Drobeta Turnu Severin.
La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara au fost conduse in vederea audierii 60 de persoane. Potrivit unor informatii din cadrul DIICOT, Elena Chiliban, concubina lui Paul Farda, a fost eliberata marti, fiind gasita nevinovata de anchetatori. Impotriva barbatului din Brastavatu, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru trafic de droguri de risc.

Vecinii nu stiau nimic

Vecinii lui Farda au ramas surprinsi la aflarea vestii. "Noi nu stim nimic. Nu prea vorbeam cu ei, ca sunt niste oameni rai, mai ales el". "El nici macar nu vorbea cu noi. Puiu, asa cum ii ziceam noi, era mecanic auto. Multa lume ii venea prin curte, dar nu aveam idee pentru ce. Vedeam doar ca repara masinile oamenilor", au spus vecinii celor doi.
Si primarul localitatii Brastavatu, Ionel Mantea, a fost luat prin surprindere de acest caz: "De dimineata am auzit de acest caz. Niste vecini de-ai lui mi-au spus ca s-au facut perchezitii domiciliare si l-au ridicat si pe el, si pe sotie. Nu aveam habar ca se ocupa de asa ceva acest om".
Mama martorului luat de procurori pentru a semna procesul-verbal a declarat ca fiul sau, Dan Cristea, i-a spus ca, in locuinta lui Farda, oamenii legii au gasit mai multe sticlute cu o substanta suspecta. "Pe baiatul meu, Dan, l-au chemat politistii... Mi-a spus doar ca au gasit la vecinu’ in casa niste cutii cu sticle de ketamina, pe care le-au luat", a spus Floarea Cristea.
Cele doua fiice ale lui Paul Farda, Daniela si Georgiana, au spus ca nu stiu nimic despre afacerea cu ketamina a parintilor lor. "Am venit de cateva zile, de la Timisoara, in vizita la parinti. Nu stim nimic. Nu avem idee ce se intampla", au declarat acestea.
Potrivit reprezentantilor de la DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara, Paul Farda si Ilie Jilcu sunt retinuti si cercetati acum pentru trafic de droguri si risca ani buni de inchisoare. Cercetarile continua in acest caz.