REALITATEA.NET informeaza: SFATURI PENTRU SOFERI: Cum sa va redresati masina daca derapati

Derapajul pe gheata si impotmolirea masinii in zapada sunt doar cateva dintre problemele soferilor, in aceste zile. Urmariti sfaturile specialistilor, pentru a invata sa va redresati autoturismul.
Pilotul de raliu Titi Aur spune ca reglarea scaunului, asezarea corecta a mainilor pe volan, in asa fel incat volanul sa nu ramana liber niciodata si centura de siguranta sunt esentiale pentru inceput.
"Trebuie sa adaptam de fiecare data viteza la conditiile de aderenta, vizibilitate si aglomeratie. De multe ori, viteza legala inseama foarte mult, imaginati-va pe gheata, pe polei, o coborare, o trecere de pietoni, si atunci nu 50, ci chiar 5 km poate fi o viteza foarte mare", spune pilotul. "Cauciucurile de iarna sunt foarte importante prin prisma acestor taieturi lamelare in care este prinsa zapada.Asa se creeaza efectul zapada-zapada iar autoturismul capata aderenta mult mai buna pe un carosabil acoperit de zapada", subliniaza Titi Aur.

Ce sa faceti daca va impotmoliti

"Atunci cand va impotmoliti, solutia nu este sa accelerati cat puteti de tare, pentru ca veti sta pe loc. Solutia este sa incercati sa faceti putin balans", spune pilotul. Unele masini sunt dotate cu un sistem ESP. Specialistii recomanda dezinstalarea acestuia doar in anumite situatii, avertizeaza Titi Aur.
"Cand masina derapeaza, punem rotile pe directia de mers, si accelerand usor, masina poate fi controlata.