dcnews informeaza: Nastase, scrisoare deschisa pentru Iohannis: Ambasadorul SUA, in pericol de EXPULZARE
Dacia s-ar respecta toate intelegerile internationale, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, ar fi in pericol de expulzare. Este opinia fostului premier Adrian Nastase, care invoca mai multe articole din Conventia de la Viena, din 1961. Acesta ii cere presedintelui Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, sa ii transmita diplomatului ca nu ii este permis amestecul in treburile interne ale Romaniei.
Textul scrisorii:
Domnule Presedinte Iohannis,
Traian Basescu v-a lasat o mostenire grea â€" intre altele, actiunea obedienta fata de Statele Unite (Licuriciul cel mare) â€" Theo Peter, stergerea datoriilor Irakului si multe altele. Aceasta actiune obedienta a incurajat ambasadorii americani la Bucuresti sa incalce, incepand cu 2005, toate normele acceptate ale diplomatiei. Nu are rost sa revin asupra celor intamplate in ultimii ani.
Recent insa, raspunzand criticilor unor oameni politici romani, ambasadorul Hans Klemm a afirmat:
- E datoria mea sa fac observatii in mod public.
Cu alte cuvinte, sa continue sa se pronunte public in chestiunile de politica interna romaneasca.
Consider ca, in calitate de presedinte al Romaniei, aveti DATORIA sa-l invatati pe ambasadorul Klemm ca are datoria de a NU face observatii in public. Puteti, spre exemplu, sa-l insarcinati pe unul din consilierii dvs. sa-i inmaneze textul Conventiei de la Viena, din 1961, referitoare la relatiile diplomatice, in care se arata:
- Art. 41 â€" 1. Fara prejudiciul privilegiilor si imunitailor lor, toate persoanele care beneficiaza de aceste privilegii si imunitati au datoria de a respecta legile si regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca in treburile interne ale acestui stat.
Nu cred ca ratificand Conventia, in 1968, Romania a facut o exceptie pentru SUA. Si nu cred ca ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii roman si american sa se pronunte asupra chestiunilor de politica interna din cele doua tari.
Consider ca i se poate atrage atentia ambasadorului Klemm ca, daca are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau in numele guvernului american) trebuie sa faca acest lucru mergand la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe langa autoritatile romane si nu pe langa strada, opinie publica, televiziuni, agentii de presa. Conform aceluiasi articol din Conventia de la Viena:
- 2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, incredintate misiunii de catre statul acreditant, trebuie sa fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra caruia se va fi convenit.
S-ar putea ca dl ambasador sa nu inteleaga aceste texte. Exista un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste:
- 1. Statul acreditar poate oricind, si fara a trebui sa motiveze hotarirea, sa informeze statul acreditant ca seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau ca orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. In acest caz, statul acreditant va rechema persoana in cauza sau va pune capat functiilor sale in cadrul misiunii, dupa caz. O persoana poate fi declarata non grata sau inacceptabila inainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.
Simplu.
Domnule Presedinte,
prin incalcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respecta mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umileste nu doar autoritatile statului roman ci si pe fiecare dintre noi.
Cu speranta unei reactii de demnitate
si cu expresia consideratiei cuvenite,
Adrian Nastase
5 iulie 2016