Senatorul Cadar Leonard a sustinut o declaratie politica intitulata "Cand simtul masurii lipseste unor minti 'luminate'" pe care o puteti citi in continuare.
Am asistat saptamana trecuta la un eveniment festiv foarte important si anume implinirea a 150 de ani de la infiintarea Senatului. Cu prilejul acesta dati-mi voie sa urez si eu, de la aceasta tribuna solemna, un calduros La Multi Ani colegilor si Senatului, una dintre pietrele de temelii ale democratiei din Romania, chiar daca perioade mai tulburi, din cand in cand, i-au umbrit destinul.
Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa fie un eveniment perfect, pentru ca e an electoral, deci orice eveniment este un motiv in plus ca fortele politice sa-si mai aplice cate un ghiont pe sub masa. Ceea ce m-a surprins a fost faptul ca invitati de marca, desi se aflau in mijlocul nostru ca si oaspeti, nu au ezitat sa faca referire si sa deplanga o asa-zisa calitatea slaba de pregatire a Senatului si senatorilor din zilele noastre. In plus, au iesit la iveala pretentiile unora de a dobandi calitatea de membru al Senatului prin titlu sau, de ce nu, prin nastere, crezand ca titlurile academice tin loc de cunoastere a problemelor de zi cu zi ale romanilor. Astfel de personaje cu pretentii, care in urma lor nu au lasat nimic deosebit cu care sa se mandreasca sau sa foloseasca romanului la cresterea bunastarii sale, creatori doar de teorii abstracte, doresc la batranete sa fie si ei macar 4 ani senatori, sa nu spuna ca n-au facut chiar nimic in viata.
Din fericire, astfel de pretentii nu cred ca vor fi vreodata satisfacute constitutional, pentru ca nu ne mai putem intoarce in vremurile lui Cuza, dar acest mod de gandire este nociv in spatiul public. Din punctul meu de vedere, tocmai astfel de abordari duc la un grad mare de neincredere in parlamentari pentru ca romanii s-au saturat de politicienii circari, filosofi, ideologici si demagogi. Tocmai astfel de politicieni, a caror singura calitate este poate doar oratoria, traiesc in mediul lor ingust care nu are contact de nici un fel cu viata simpla, viata reala a cetateanului roman, sunt rejectati de popor dar mentinuti de Sistem, sporind gradul de nemultumire al societatii civile.
Romanii si nu numai ei, fiecare popor are nevoie in parlament de cat mai multi membri reprezentativi care vin din mijlocul cetatenilor, care le cunosc problemele, care le stiu solutiile si care doresc sa le aplice fara negocieri sau avantaje personale. Ca sa fac o parabola, avem nevoie de o democratie autentica bazata de cat mai multi reprezentanti ai social-democratiei cu sange rosu care merita si nu un absolutism luminat sustinut de aristocrati cu sange albastru care doar pretind.
Prin urmare, ii provoc pe cei care isi doresc sa ajunga senatori de drept prin titluri, mostenire sau alte pretentii sa-si prezinte romanilor realizarile lor practice puse in folosul Cetatii. Ma intreb chiar daca unii dintre acesti circari, filosofi, ideologi si demagogi ar putea supravietui in conditiile de trai ale unor cetateni simpli sau daca macar ar gasi solutii la problemele cu care se confrunta in viata lor de zi cu zi.
Pentru ca acestea ar trebui sa fie singurele conditii de selectie si accedere in Parlamentul Romaniei: modestia, experienta practica, eficienta, recunoasterea cetatenilor care te aleg si nu oratoria, vorbele goale, inganfarea imbracata in haine de tupeu si pretentiile fara merit!