Senatorul Octavian Liviu Bumbu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Romania, in pericol?", pe care o puteti citi in continuare.

O lume intreaga priveste inmarmurita si este ingrozita de perspectivele tragice ale unor conflicte si razboaie din cauza politicii expansioniste a Rusiei care, in dispret total fata de normele si tratatele internationale, au luat pur si simplu ucrainenilor Crimeea.
Nu trebuie sa fii cine stie ce analist politic ori strateg militar ca sa-ti dai seama ca urmeaza, nu neaparat in aceasta ordine, sud-estul Ucrainei, cu zonele puternic industrializate si cu resurse naturale bogate, apoi zona cu rusi de pe malul stang al Nistrului, in asa zisa Republica Moldoveneasca Nistreana, unde este prezenta o armata rusa de prima mana, apoi probabil vor urma republicile baltice si Moldova. Scenariul acesta apocaliptic va continua, pana cand Putin, care viseaza la stapanirea gurilor Dunarii, ar trimite provocatori care sa-l ajute sa preia sudul Basarabiei, doar pentru a ajunge astfel la Dunare, un obiectiv strategic de mare importanta si actualitate in zilele noastre. Ma tem ca Putin si Rusia pot face pasi mici, si cu pauze mari in timp, pentru a obisnui Occidentul cu ideea ca nu este vorba decat de mici ajustari teritoriale care nu pot cauza conflicte majore. Nu cred ca NATO ori marile puteri din UE vor actiona mai mult decat prin declaratii politice ori amenintari cu blocada economica.
Ca sa intelegem ce se intampla acum in Ucraina, sa ne intoarcem in timp, in 1999, cand americanii, prin sustinerea autonomiei unei provincii din cadrul statului suveran Serbia, au dat foc Europei. Granitele tarilor Europei au fost indestructibile pana la razboiul din Kosovo. Precedentul Kosovo creat de SUA se intoarce, iata, impotriva pacii din Europa, deoarece "modelul" americanilor este preluat acum de rusi, un prim exemplu fiind peninsula Crimeea, care a fost anexata de armata Moscovei. Anexarea s-a facut sub acelasi pretext, al autonomiei etnice. Mai intai a fost Iugoslavia, apoi Transnistria, apoi Kosovo. Acum e Crimeea. Urmeaza oare incet, incet Tinutul Secuiesc?
Problema minoritatilor etnice a fost si este scanteia unor conflicte in atatea parti ale lumii. "Modelul" rus, preluat de la americani, poate fi urmat si de unguri, ca tot se vorbeste, din ce in ce mai accentuat, de axa Moscova-Budapesta. Si atentie la Jobbik, care, iata, a devenit o forta politica periculoasa in tara vecina. Atentie de asemenea, la indivizi precum Laszlo Tokes care spune de cate ori are ocazia ca dupa Kosovo si Crimeea urmeaza Ardealul. Tratarea problemelor minoritatilor etnice din tarile Europei, inclusiv din Romania, timp de zeci de ani, fara discernamantul cuvenit si cu superficialitate, a creat, creeaza si va mai crea probleme. Un exemplu: Uniunea Europeana inca nu si-a stabilit o definitie clara si unitara pentru minoritati
Ei bine, sper ca noi sa avem intelepciunea sa invatam in sfarsit, ca fiecare natie se naste o singura data si ca fiecare tara trebuie sa fie cat de puternica militar poate si isi permite sa fie, lasand aliantele si prieteniile ca solutie de ultima instanta.