Revista Q Magazine informeaza : Sondaj CCSB: UNPR = 0%. Dezastru la un an de la infiintare!
Inventat pentru a consolida pozitia subreda a presedintelui Basescu in raport cu configuratia reala a Parlamentului din 2010, UNPR nu reuseste sa iasa din plasa celor cateva procente smulse in cateva circumscriptii razlete. Nici PD-L nu mai este dispus sa-i aloce resurse, si nici membrii "marcanti" nu mai au puterea sa lupte cu spectrul esecului.
Chiar daca ar fi sa presupunem ca infiintarea UNPR ar fi avut cele mai "nobile idealuri" si ca demersul politic al oastei de stransura a generalului Oprea chiar ar fi fost unul corect, realitatea increderii populatiei spune alta. Fie mesajul politic al progresistilor nu a ajuns la electorat, fie acesta a ajuns si nu a convins. Infiintat in mod teoretic ca "o constructie politica de centru-stanga, care are drept obiectiv introducerea in Romania a guvernarii progresiste si asigurarea stabilitatii politice pe termen lung", UNPR nu a avut practic nicio doctrina inca de la inceput. Singurul scop al fortarii cutumelor parlamentare a fost acela de a sprijini o guvernare aflata la cele mai mici cote de incredere, dar mai ales asigurarea unei relative linisti la Cotroceni.
Creat cu "surle si trambite" intr-o logica inversa, de sus in jos, plecand de la liderii sai, partidul nu a avut o baza reala in teritoriu si nu a reusit sa capteze decat zambete ironice sau reactii de respingere a electoratului satul deja de traseismul politic al alesilor. Faptul ca UNPR reprezinta culmea traseismului politic brevetat in mod legal de Parlament, definitia insasi a tradarii legalizate, nu putea sa reprezinte un atu, o alternativa populara pentru un popor dezamagit de propria-i clasa politica.

Sondaj CCSB: UNPR - 0%
Aparut pe scena politica intr-un mod prea entuziast sub comanda presedintelui Basescu, progresistii fugari din PN-L si PSD si au pus prea mult speranta in sprijinul pe care PDL si presedintele sau real il promisesera pentru nou infiintatul partid de "sinucigasi" politici. Caci asta a ajuns UNPR, un mormant politic pentru cativa lideri care ar fi putut avea o alta cariera in viitor daca nu s-ar fi alaturat ideilor presedintelui.
Bazandu-se aproape exclusiv pe personalitatea lui Gabriel Oprea si pe resursele pe care acesta le poate pune la dispozitie, UNPR a sperat mereu in bunavointa PD-L si in girul prezidential, dar a fost un proiect politic esuat inca de la momentul nasterii sale. De altfel, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu sau Neculai Ontanu nu ar fi nici primii si nici ultimii carora Traian Basescu le pune un stop imens propriilor lor cariere. Iar Victor Ciorbea e doar primul dintre ei, impreuna cu un PNT-CD care sta in aceeasi banca a "rusinii" intentiilor de vot: 0 %.
Si daca ceilalti competitori politici reusesc fie sa se mentina la un palier onorabil, fie chiar sa urce in sondaje (USL se afla tot la aproape 60%, iar PD-L la un interesant 19%), UNPR a pierdut constant din vizibilitate, filialele locale s-au dovedit a fi niste baloane de sapun populate de "lideri" mai mult sau mai putin controversati, iar atragerea militarilor spre acest partid (asa cum si-ar fi dorit generalul Oprea) s-a dovedit a fi un imens fiasco. Baleind halucinant intre o doctrina stangista pe care nu o pricepe nimeni si o slugarnicie pro-prezidentiala, UNPR nu mai are practic nicio sansa de a reveni in atentia electoratului si mai are doar speranta conservarii, pentru inca un an, a actualei guvernari pentru a-si maximiza profiturile din pozitiile publice obtinute ca rasplata pentru tradarile lor.

Viitorul UNPR

In conditiile in care dubla lupta electorala de la anul se anunta a fi sangeroasa, este greu de presupus ca PD-L va accepta sa imparta o anumita cantitate de voturi cu un UNPR care nu este capabil sa-si creeze propriul bazin electoral. Pe masura ce anul 2012 se va apropia este de asteptat o discreta re-orientare a sustinatorilor de conjunctura ai lui Gabriel Oprea catre alte formatiuni mai "blande" si care pot promite mai mult (daca au tradat o data, de ce nu ar face-o si a doua oara?)
Ca si in cazul altor constructii politice efemere, si UNPR, dupa ce va fi servit scopurilor lui Traian Basescu, fie va disparea, fie va deveni anonim si va fi inghitit intr-un alt partid, doar pentru a mai asigura cateva posturi de parlamentari pentru cativa dintre lideri