Sala mare a Primariei Craiova a gazduit ieri sedinta solemna a Consiliului Local Municipal, in cadrul careia au fost rasplatite cu distinctii personalitati de seama ale urbei, la ceas aniversar.

Personalitati de ieri si azi, oameni de cultura, profesori universitari au fost rasplatiti pentru meritele deosebite, in sedinta solemna a Consiliului Local, o manifestare traditionala din cadrul Zilelor Craiovei.
Prezidat de profesorul Nicolae Marinescu, evenimentul s-a bucurat de prezenta prefectului judetului, Eugen Georgescu, a presedintelui consiliului judetean, Ion Prioteasa, viceprimarilor Marinica Dinca si Teodor Sas.
Nu au lipsit de la acest eveniment festiv, in ziua de Sfantul Dumitru, patronul spiritual al orasului, personalitati marcante din toate domeniile, directori de institutii.
Dupa intonarea Imnului National al Romaniei si cel al Craiovei, de catre Corul Filarmonicii "Oltenia", si luarile de cuvant, a fost inmanat Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Craiova, post-mortem, profesorului doctor Diana Maria Busoi, pentru daruirea de care a dat dovada in intreaga sa activitate profesionala, pentru inegalabilul sau caracter, care va ramane intotdeauna un reper al inaltelor valori ale tinerei generatii. Distinctia a fost ridicata de mama defunctei, care a tinut sa multumeasca municipalitatii pentru titlul acordat celei care "a incercat si cred ca a reusit sa se dedice cu tot sufletul ei intregii activitati pe care a desfasurat-o". Cel de-a doilea Titlu de Cetatean de Onoare a fost acordat, tot post-mortem, lui Petrache Mircea Triscu, pentru intreaga sa activitate filantropica prin care a pus bazele si a dezvoltat invatamantul craiovean si pentru intreaga sa cariera prin intermediul careia a reusit sa duca mai departe faima si renumele Cetatii Banilor.

Profesorii si oamenii de cultura, premiati la zi de sarbatoare

Craiova, vechiul scaun al Olteniei, s-a distins intotdeauna ca un centru cultural, spiritual, economic, astfel ca si astazi numele sau este rostit cu drag de cei care prin munca lor au reusit sa-l duca mai departe pe plan national si international si care sunt rasplatiti cu diplome de excelenta si onoare. Este cazul profesorului universitar doctor Ioan Georgescu, care a primit diploma de excelenta, pentru intreaga cariera medicala. Tot astfel, pentru merite deosebite in domeniul medicinei, dar si pentru activitatea de cercetare in domeniul stiintific si in practica medicala universitara, o astfel de distinctie i-a fost acordata si profesorului universitar doctor Maria Mota.
Diplome de excelenta au primit si Colegiul "Stefan Velovan" la implinirea a 140 de ani de la infiintare, dar si Liceul cu Program Sportiv "Petrache Triscu", la implinirea a 120 de ani de existenta.
Pentru intreaga sa activitate in slujba sportului craiovean si doljean, in calitate de statistician, scriitor si excelent organizator si pentru promovarea principiilor olimpismului in municipiul Craiova, o diploma de excelenta i-a fost inmanata si profesorului Aurel Danes.
Cu diplome de onoare au fost rasplatiti pentru ultimul lor succes de la Shanghai, unde au reusit sa smulga din partea juriului trei premii in cadrul Festivalului International al Teatrelor pentru Papusi, cu spectacolul "Pinocchio", Teatrul "Colibri" Craiova, regizorul piesei Cristian Pepino si actrita Rodica Prisacaru pentru cea mai buna interpretare, pentru rolul Pinocchio.
Au fost, de asemenea, rasplatiti cu diplome si cel mai tanar cetatean al Craiovei, Toma David Stefan, nascut in dimineata zilei de 26 octombrie, si cel mai varstnic cetatean al orasului, Maria Gheorghiu, la 101 ani.
Corala Academica a incheiat Zilele Craiovei

Ultimul concert dedicat Zilelor Municipiului Craiova din acest an a fost un concert de gala sustinut de Corala Academica a Filarmonicii "Oltenia". Melomanii au putut asculta C. ORFF: "O Fortuna" din cantata profana "Carmina Burana" de C. Orff, "Yver, vous n’estes qu’un villain" de CL. Debussy, "Christus factus est" de A. Bruckner, "Lacrimosa" din Requiem in Re minor, K. 626 de W.A. Mozart, "Plenty good Room" de H. Nelson, "My blue Heaven" de W. Donaldson, "Summertime" din opera "Porgy and Bess" de G. Gershwin si alte piese.