La Sala I.L.Caragiale a Hotelului Majestic din Capitala a avut loc vineri o prima dezbatere din cadrul unui proiect demarat de Institutul Ovidiu Sincai si Fundatia Friedrich Ebert privind revigorarea stangii romanesti. Proiectul se inscrie intr-o lunga serie de reuniuni desfasurate de cele doua organizatii de-a lungul ultimilor ani in Romania pentru consolidarea unei social-democratii moderne in stil european.
Intalnirea, la care au participat multe nume importante din conducerea PSD, a avut ca obiectiv generarea de cat mai multe idei originale care sa poata fi utilizate ulterior in fundamentarea unui program de guvernare.
La reuniune au participat alaturi de politicieni reprezentanti ai societatii civile si bloggeri politici. Printre temele abordate s-au numarat: organizarea democratica a statului in acord cu valorile stangii, o politica fiscala echitabila pentru toti in conditiile crizei economice si reglementarea pietei muncii care sa stimuleze dinamismul economic, dar care sa asigure si protectia angajatilor.
Stanga romaneasca, la fel ca si cea occidentala, traverseaza o prelungita criza de identitate, ale carei consecinte s-au manifestat in rezultate electorale sub asteptari. Pierderea alegerilor prezidentiale si consecinta lor directa, ramanerea PSD in opozitie, determina stanga romaneasca sa revina la dezbaterile ideologice, pentru clarificarea identitatii sale doctrinare. Luand cuvantul in deschiderea reuniunii, Stefanie M. Moser, reprezentanta Fundatiei Fiedrich Ebert in Romania, a subliniat ca: 'Alegerile sunt evenimente dramatice prin definitie si alegerile prezidentiale din Romania au fost dramatice, as putea spune chiar traumatice. Totusi, chiar in acest moment dificil, trebuie sa ne pastram simtul proportiei. Esecul electoral, al stangii nu este, din pacate, doar un fenomen national. Oriunde ne-am uita, social-democratia infrunta timpuri dificile in Europa...Raspunsul la aceasta realitate amenintatoare trebuie sa fie o examinare serioasa a tuturor ideilor care constituie mostenirea social-democrata in raport cu imperativele viitorului. Este timpul sa fim onesti si sa ne privim in oglinda pentru a vedea nu doar ce am devenit, ci mai degraba ce putem fi. Este intr-adevar timpul sa concepem noi cai pentru a reconstrui consensul egalitar care a fost distrus de hegemonia neoliberala si de care avem nevoie mai mult ca oricand in aceasta criza economica. Trebuie sa incepem sa recastigam increderea alegatorilor in abilitatea noastra de a construi o societate mai buna pentru toti, nu doar pentru o minoritate selecta si privilegiata.'
Printre cei care au luat cuvantul s-au numarat: Adrian Severin, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea, Cristian Dumitrescu, Elena Dumitru, Octavian Stireanu, Victor Ponta, Dan Darabont.
In cadrul acestui eveniment au fost propuse spre dezbatere trei mari teme, cu intrebarile subiacente pe care le genereaza:
1: Organizarea democratica a statului
- Ce fel de sistem parlamentar (bi- sau unicameral) este in acord cu valorile stangii?
- Ce fel de sistem electoral (proportional, majoritar sau mixt) permite promovarea valorilor social-democrate?
- Care trebuie sa fie rolul partidelor politice intr-un sistem democratic?
2: Politica fiscala
- Care este sistemul de impozitare (de tip progresiv sau taxare nediferentiata) care ajuta la promovarea politicilor social-democrate?
- Cum trebuie impartita povara crizei economice?
3: Reglementarea pietelor
- Cum trebuie reglementata piata muncii pentru a nu fi impiedicat dinamismul economic
dar si pentru a oferi angajatilor protectie in fata abuzurilor patronatului?
- Cum poate fi protejat cetateanul fata de intelegerile de tip cartel intre firme?
Intalnirii de vineri ii vor urma alte doua reuniuni, care vor analiza in profunzime probleme considerate relevante din perspectiva ideologica pentru stanga din Romania si pentru a aduce in dezbatere inclusiv dimensiunea europeana a crizei in care se afla stanga la momentul actual.
Fundatia Institutul "Ovidiu Sincai" este o organizatie non-profit, care urmareste intarirea si dezvoltarea democratiei in Romania si in lume. Scopul declarat al Fundatiei este de a sprijini procesul de modernizare a societatii romanesti. De asemenea, Fundatia ofera asistenta liderilor politici si societatii civile in promovarea valorilor si practicilor democratice.